7 Gode råd til græsplænen

Her er nogle gode tips & råd til græsplænen, så holder du den flot og pæn. Uden mos, svamp, pletter og ukrudt.

 

1: Den grønneste græsplæne

Vil du gerne have din græsplæne så grøn og flot som mulig, så skal du klippe den i cirka 5-6 cm højde. Herved får den bedst lys og den klare sig bedre i tørketider. Endvidere kan du give den kalk (jordbundskalk) hvis den ikke har fået det de seneste år. Hvis jorden er sur vil mos også have nemmere ved at vokse, det kan du også regulere ved at give græsplænen kalk.

 

2: Undgå mos i græsplænen

Det er typisk i vinterhalvåret at mosset overtager græsplænen. Men der er råd for det 🙂 Lad græsset gro sig langt i efteråret inden vinteren, så har mosset sværere ved at overtage græsplænen.

Er der mos i græsplænen så vent til der kommer nogle varme forårsdage. Når mosset bliver varmet op, vil det lettere slippe jorden. Dette kan du gøre med en rive. Du kan også bruge midler såsom Jernvitriol til mos bekæmpelse. Det er absolut ikke miljøvenligt og fjerner ikke mosset for altid, men det kan være en nødvendighed.

 

3: Hekseringe bekæmpelse

Mange siger det ikke er muligt at fjerne hekseringe i græsplænen. Men det er faktisk muligt, og jeg har set bevis på det flere gange 🙂 Midlet hedder Atamon. Ja, du kender det godt. Man bruger det også til sin egen dejlige hyldeblomstsaftevand. Det er et konserveringsmiddel som er svampedræbende, og du kan købe i næsten alle supermarkeder.

 

4: Pletter i græsplænen efter sommeren

Efter sommerens varme er det helt almindeligt at din græsplæne ser slidt ud nogle steder. Læg et lag kompost blandet med sand og så den samme slags græsfrø igen. Tryk frøene forsigtigt ind i komposten så de ikke flyver væk, eventuelt med bagsiden af en skovl.

 

5: Nedfaldne blade kan være guld værd

Hvis du har en opsamler på din plæneklipper er det rigtig godt. Det indsamlet græs kan bruges til komposten mm.. Nogle plæneklippere har også det der hedder bio-klip, som slå græs så meget itu at det sagtens kan blive liggende på plænen.

Sidste gang du slå græsset inden vinteren skal du ikke opsamle græsset. Om efteråret falder bladene af træerne og lander på græsplænen. Når du slår græsset vil bladene blive revet itu, ligge på græsplænen og give næring til græsset vinteren igennem. Husk at fordele bladene på hele græsplænen, så undgår du der kommer svamp.

 

6: Tøm benzinen af plæneklipperen

Et ekstra lille råd er at du burde tømme benzinen af plæneklipperen. Når sådanne motorer står stille i mere end 4 måneder, er det bedst at tømme dem. Det kan nemlig skabe problemer, når du skal starte den igen til foråret. Husk det også glæder hækkeklipper / buskrydder / motorsav.

 

7: Forårets første græsslåning

Året efter skal du huske at slibe klippeskær og tjekke olieniveau samt luftfilter. Når du slår græsset første gang om foråret skal du ikke slå det helt ned. Det slår alt næringen ud af græsset. Lad plæneklipperen stå så høj som muligt. Efterfølgende kan du sætte den længere ned. Og lad græsset vokse lidt højt inden du slå det første gang, 5-7 cm højt.

 

Her kan du læse om Plæneklipper – de bedste i test fra forbrugerrådet Tænk.

Her kan du finde plæneklippere hos Wupti