Sådan undgår du ukrudt mellem fliserne (med fiberdug)

Sådan undgår du ukrudt mellem fliserne (med fiberdug)

Det kan være utrolig svært at komme genstridigt ukrudt som padderokke og skvalderkål til livs. En fiberdug kan være et meget effektivt våben til at bekæmpe ukrudt og sikre en flot have eller terrasse. Vi vil i det følgende give dig gode råd til valg af en fiberdug, og hvordan den anvendes bedst.

bedrehus

Vælg den rette fiberdug

Der findes mange forskellige typer fiberdug, og det kan være svært at vide, hvad man skal holde øje med, når man skal vælge den rigtige til sit behov. Først og fremmest er det vigtigt, at den er UV-beskyttet, da belægningen meget ofte vil få huller, som solen kan bage på. Den skal også helst være termisk behandlet, da den således er tæt og stærk. Ukrudt som padderokke og kvikgræs har utrolig spidse spirer, og det kræver derfor en stærk fiberdug til at kunne standse dem fra at vokse igennem.

Fibertex forhandler mange varianter af fiberduge, der sikrer et plant underlag til fliser samt beskyttelse mod ukrudt. De kan findes her.

Fiberdug i haven eller under fliser

Når du lægger fiberdug i haven, bør du først rive jorden, så den bliver helt jævn. Så lægger du fiberdugen ud i lange baner, helst så lange som overhovedet muligt. Sørg for at lave overlap på 5-10 cm ved alle samlingerne, så der ikke opstår huller i fiberdugen. Disse kan eventuelt fastgøres ved hjælp af plastikpløkker.

Skal du lægge fliser, kan du også bruge fiberdug til at minimere ukrudtsvækst og sikre en plan overflade. Det er vigtigt, at du lægger afretningsgrus mellem fiberdugen og fliserne, da fliserne ellers ikke vil ligge ordentligt fast. Her sikrer du dig mod dybtliggende ukrudtsrødder.

Regnvandstank mod ukrudt

Der kan opstå et problem, hvis haven er ujævn, eller regnvand har tendens til at samle sig i bestemte områder ved større regnskyl. Dette kan stimulere ukrudtsvækst og især gøre dybtliggende ukrudtsrødder utroligt svære at komme til livs.

Det kan altså være en god idé at lede vandet væk og opsamle det, hvilket man kan gøre med en regnvandstank. En nedgravet regnvandstank kan have mange størrelser og mange funktioner for hus og have. Ikke nok med at den kan forebygge ukrudt, kan du samtidig bruge det kalkfrie regnvand til at vande dine blomster og planter i haven.

Det er en bæredygtig løsning, der giver god samvittighed og glade planter, mens den samtidig reducerer vandforbruget. Du kan læse om de mange fordele og forhandle en regnvandstank her.