Forny boligen med et nyt trægulv

Forny boligen med et nyt trægulv

Der er mange muligheder at forny boligen på, og tit skal der ikke meget til, før rummet ser forandret ud. Det kan være små ting som nye planter, puder eller andet nips på hylderne, men ønsker man en gennemtrængende forandring, kan et nyt trægulv eller en ny farve på væggene være et godt projekt at gå i gang med. Et nyt trægulv er også med til at hæve din boligs værdi, hvis det nuværende gulv er slidt eller trænger til en opfriskning. I denne artikel ser vi nærmer på nogle forskellige muligheder inden for trægulve, og hvilken form for behandling der skal til.

trægulv

Kend dit trægulv

Parketgulv
Med et parketgulv vil du få et unikt og levende gulv, grundet opbygningen med tre stave i gulvets bredde, der får det til at se asymmetrisk ud. Netop med de forskellige stave i opbygningen, vil gulvet fremstå dynamisk og eksklusivt i rummet, og du kan både få parketgulve i massivt træ eller som 3-stavs parket.

Stavparket gulv
Er du på udkig efter et tilsvarende sildebensparketgulv, som mange af de gamle herskabslejligheder har, skal du gå efter et stavparket gulv. Det er et 2-lags parketgulv, der er opbygget som det velkendte egetræs sildebensgulv, som er en tidløs klassiker. Gulvet vil for evigt være populært og stå smukt med den rette vedligeholdelse takket være den slidstærke gulvbelægning. Grundet knaster og mindre revner i gulvkonstruktionen, vil du opnå et mere naturligt og oprigtigt udtryk.

Plank/wideplank gulv
Wideplank gulv i træsorten ask er et modstandsdygtigt trægulv, der vil forblive unikt i mange år. Med dets brede planker vil man få et trægulv, der står smukt og klassisk med lyse undertoner, som vil få dit rum til at synes større.

Flex Parquet gulv
Vil du have et slidstærkt og modstandsdygtigt trægulv, skal du vælge et Flex Parquet gulv. Gulvet er opbygget af færdige elementer, der gør det let og enkelt at samle og lægge.
Parketgulvet er i oliebehandlet eg, hvor der ses synlige åretegninger, stor variation i farvenuancerne og hvor der forekommer mørke spartlinger. I gulvet kan der også forekomme knaster og større revner, der er blevet udbedret, men som giver trægulvet en unik rustikhed og synes levende.

Sådan behandler og vedligeholder du dit trægulv

Hyppigheden for behandling af dine trægulve afhænger af brugen og udsættelsen af dit gulv. Lige så vel afhænger det af den daglige vedligeholdelse som støvsugning og gulvvask.

Lyse trægulve
Er du indehaver af et nyt, lyst og afslebet trægulv, skal du ludbehandle gulvet, så det fortsat vil bevare sit lyse udtryk. Ludbehandlingen vil nemlig gå ind og forebygge mod træets naturlige, gullige glød. Vær opmærksom på, at en ludbehandling ikke er tilstrækkelig som overfladebehandling, men derimod blot er en forbehandling inden gulvet skal have en sæbe- eller oliebehandling.

Oliebehandling af trægulve
Er dit gulv blevet udsat for slitage, og trænger det til en omgang oliebehandling, bør du vælge en hærdende olie, der går ind i træet hurtigt, tørrer op og opnår en hård og modstandsdygtig overflade. Hærdende olie fås både med og uden hvidpigmentering alt efter dit gulvs farve.
Med en oliebehandling vil dit gulv opnå en silkemat overflade, der er slidstærk og modstår sig over for snavs og slid.
Bemærk, at en oliebehandling ikke giver en lige så stærk overflade som en lakbehandling på samme måde giver, men derimod er det lettere at opfriske dit trægulv løbende efter behov.