Fyrer du for fuglene? Få ordnet vinduerne

Fyrer du for fuglene? Få ordnet vinduerne

Trænger dine vinduer til en udskiftning? Er det gamle og slidte eller mærker du et træk fra vinduespartier? Så er det ved at være tid til at få vinduerne skiftet ud. I sommerperioderne bemærker vi ikke, at vinduerne kan være utætte. Det er først, når vinterkulden trænger sig på, at vi mærker træk og kulde fra karmene. Men heldigvis kan du hurtigt skifte dine vinduer ud med nogle, der er mere energivenlige. Herved sparer du penge i sidste ende, da du ikke skal fyre ekstra op for varmen i kuldeperioderne.

 

Krav til nye vinduer

Når du vælger nye vinduer, skal du overveje U-værdien for vinduerne, som angiver varmetabet. Jo lavere værdien er, jo mindre er varmetabet for vinduerne. Leverandøren kan oplyse dig om værdien for det pågældende vindue. Når du vælger vinduer til din bolig, kan U-værdien ikke alene bruges. I bygningsreglementet vil energikravet til vinduerne være formuleret, så det skal du have med i valget af nye vinduer, således dit nye køb lever om til alle kravene. Den beregning, der foretages af et vindues energitilskud, er ret indviklet, så derfor har Energistyrelsen sammen med Vinduesindustrien lavet en energimærkning af vinduer. Skalaen er farvet og går fra A til F. Vinduesproducenterne vælger selv, om de vil være med i denne ordning. Derfor kan du ikke forvente, at alle vinduer på markedet er mærket.

 

Tjek dine vinduer før køb

Inden du køber nye vinduer, så tjek om vinduet trænger til udskiftning. Det gør du nemt og hurtigt ved at stikke en kniv eller noget andet skarpt ind i træet i vinduesrammen. Hvis spidsen går mere end 3-5 mm. ind i karmen, er træet for blødt og viser derved tegn på råd. Dét kan repareres, såfremt det kun er få steder på vinduet. Hvis skaderne er omfattende, bør du udskifte hele vinduet. Hvis du endnu er i tvivl, om vinduerne kræver udskiftning, kan du kontakte en tømrer, som har erfaringer med at vurdere vinduers tilstande.

 

Hvis du har mistanke om at karmen er utæt, kan du tjekke det selv. Du holder et stearinlys foran vinduet. Hvis flammen er i bevægelse, er det tid til at skifte vinduerne. Tømrermester Tønnes & Ulstrup nær Vejle og Fredericia kan hjælpe dig med den omfattende udskiftning, såfremt alle vinduer i husstanden skal skiftes. De har mange års erfaringer samt specialiseret i tilbygning, ombygning og vinduer.