Er det en god ide at få renset taget?

Er det en god ide at få renset taget?

Når foråret nærmer sig begynder mange boligejere igen at kigge sig omkring udendørs. Hele vinteren har de fleste af os været mest interesseret i at komme inden døre i varmen, så snart vi kom hjem fra arbejde. Nu bliver dagene længere og solen begynder at varme og kalde os ud i haven med sine livgivende stråler. Det er derfor også nu, man får øje på, hvordan der egentlig ser ud udenfor. At træværket trænger til maling, at terrassen er dækket af flisepest og at taget er fyldt med alger og i det hele taget ikke ser for godt ud. Men er det egentlig en god ide at få taget renset? Det er der forskellige meninger om. Her kommer vi ind på både fordelene og ulemperne ved at rense taget.

tag

Ren kosmetik at rense eller male taget

Der er som sagt forskellige meninger, om hvad man skal gøre ved et tag, der med tiden er blevet fyldt med alger og mos med mere. En ekspert fra Bolius mener, at man skal tænke sig godt om, fordi en tagrensning allermest handler om en kosmetisk forbedring og ikke på nogen måde vil gøre noget godt for tagets holdbarhed – tværtimod kan det skade taget at få det renset eller malet. Miljøet har heller ikke godt af det, hvilket selvfølgelig også er en vigtig ting at tage med i opremsningen af fordele og ulemper.
Det afhænger dog i vid udstrækning af den metode, der anvendes til afrensningen.

Mange vinduespudsere er gået over til også at tilbyde tagrensningen og rensning af fliser. De anvender en lang lanse hvor de sprøjter algedræbende middel ud over taget i en blød skumvifte, hvor taget ikke påvirkes anderledes end ved regnvejr.
Det er en yderst skånsom metode, der dog virker effektivt. Algerne dræbes og falder selv af i løbet af ca. 6 måneder.
Til afrensning af fliser, er det helt andre metoder der anvendes, der bestemt ikke ligefrem er skånsomme, dem derimod mere effektivt, læs eventuelt mere om den slags ved at klikke her.

Ingen dokumentation

Ifølge eksperten fra Bolius er der ingen dokumentation, der peger på at et tag kan holde længere, hvis det bliver renset. Tagets levetid kan derimod blive forkortet, hvis det bliver renset. Men ønsker du at få dit tag til at tage sig pænt ud så kig dig godt for og vælg en tagrenser, der ikke lover guld og grønne skove i forhold til at taget bliver bedre af rensningen. Vælg en af de virksomheder, der forholder sig realistisk til rensningen og godt ved, at det hovedsagelig drejer sig om at få taget til at se pænt ud igen. Det drejer sig nemlig ikke om at du får et bedre tag, men bare et pænere tag – så tag dig i agt, hvis tagrenseren lover for meget.

Det er naturligt at et tag bliver ældre og mindre pænt

Det man bør gøre i stedet for at ærgre sig over, at taget ikke er så pænt mere, er at acceptere, at alle materialer ændre udseende med alderen – også din tagbelægning. Der er dog rigtig stor forskel på, hvordan forskellige tagtyper ældes – de tager ganske enkelt meget forskelligt imod påvirkningen fra vind og vejr og tid. Nogle får en flottere patina end andre.

 

Undgå rens ved tegl og naturskifer

Hvad enten dit tag er lavet at tagpap, betontegl, tegl eller eternit skal du være forsigtig med at begynde at rense det, eller at få en tagrenservirksomhed til at gøre det. Hvis dit tag er af tegl er det slet ikke anbefalelsesværdigt at få det renset og er det af naturskifer vil det være tilnærmelsesvis selvrensende. Har du et tag, der er lavet af tagpap eller betontegl, kan man bruge en kost af og til for at fjerne mos. Men det vil ikke betyde at taget holder længere.

 

Kort sagt

Hvis man skal tage Bolius ekspertens ord til efterretning, så er der flest ulemper ved at rense sit tag. Kort kan det listes op sådan her:

Fordele

  • Du får et flottere tag, der ser velholdt ud.

Ulemper

  • Taget kan tage skade ved rensningen – blive slidt og utæt.
  • Hvis der er asbest i taget kan det trænge ind på husets loft og forurene miljøet udendørs.
  • Taget skal males på et tidspunkt – altså mere vedligeholdelse.
  • Hvis det kemikaliefyldte vand fra rensningen ikke samles korrekt op, kan miljøet blive skadet.