Guide: Sådan får du en bedre belysning i soveværelset

Guide: Sådan får du en bedre belysning i soveværelset

Soveværelset er et af de sværeste rum at vælge belysning til i hjemmet. Lyset skal både være behageligt og stemningsskabende samt give nok belysning til påklædning og læsning, som kræver et mere koncentreret lys. Vi giver dig her 5 gode råd til, hvordan du kan optimere belysningen i dit soveværelse.

1. Vælg 3 forskellige lys

I de fleste soveværelser er der brug for 3 forskellige lys, der giver den bedst mulige belysning i soveværelset. Først og fremmest skal du sørge for at have en god oplysende loftslampe med en sparepære, der ikke må blænde. Den skal blot lyse soveværelset op, så du får nok lys til eksempelvis at redde sengen og gøre rent. Dernæst kommer et skarpere lys med god farvegengivelse nær klædeskabet, så du kan klæde dig på i den rette belysning. Slutteligt vil et en mere koncentreret læselampe ved sengen især være nødvendig for dig, der elsker at læse i sengen, og ikke vil genere din partner med en oplyst loftslampe.

Du vil således kunne opnå en optimal belysning af soveværelset ved at vælge (1) en loftslampe, (2) en lyskilde ved klædeskabet og (3) en koncentreret læselampe. Vil du undgå at punge ud til dyre designer lamper, eller tilmed låne penge til at finansiere soveværelsets belysning, kan du nemt finde billige løsninger på både lamper og pære.

2. Find det rigtige lys til læselampen

Når du skal vælge læselampe, er der især 2 ting, du skal tage højde for, hvis du vil kunne lide at læse i sengen uden at forstyrre din partner. Det første punkt indebærer lysets styrke. Lyset skal være skarpt og koncentreret nok, så du ikke skal anstrenge dig for at se ordene i bogen. Den næste faktor er især vigtig for dig, der lever sammen med en partner. Vil du undgå at genere din partner med din læselampe, kan du med fordel vælge en lille lyskilde med et varmt og behageligt skær.

Den optimale læselampe er derfor udstyret med en lille LED-pære, der tilbyder et koncentreret lys med en varm farve. Det er desuden hensigtsmæssigt at placere en læselampe på hver side af sengen, så både du og din partner kan læse og sove uden at forstyrre og blive forstyrret.

3. Oplys klædeskabet med spots

Både ved klædeskab og spejl er det en god idé at vælge et lys, der giver en klar belysning med god farvegengivelse. Således får du nemmere ved at vælge outfits, ordne hår og lægge make-up. Vi anbefaler, at du vælger spots, der både kan lyse dit tøj op og belyse dig og dit ansigt foran spejlet.

4.  Overvej lysdæmpere

Ønsker du at skabe en bestemt stemning i soveværelset, kan du ved hjælp af lysdæmpere variere lysets styrke, og derved selv bestemme hvilke stemning, du ønsker i rummet. Især loftslampen og spots ved klædeskabet kan sætte den rette stemning, hvorfor du med fordel kan installere lysdæmpere i de enkelte lamper.

5. Glem ikke afbrydere ved sengen

Vil du gøre det nemt og bekvemt for dig selv at kontrollere lyset, kan du sørge for at have afbrydere ved sengen. Således slipper du for at stige ud af sengen, når du vil slukke eller tænde lyset. Du vil elske dig selv for denne løsning, når du vågner en mørk og kold vintermorgen og skal tænde lyset.