Har du rotter eller mus i dit hus?

Er rotter ikke bare søde? Og mus, for den sags skyld? Nej, det ville de fleste af os nok egentlig ikke svare ja til. Tjah, måske hvis man bare kunne give dem et lille stykke ost at gnave i, og de så blot ville opføre sig ordentligt. Men det er naturligvis ønsketænkning. Hvis man ikke gør sit forarbejde ordentligt, risikerer man at få rotter. Og hvis man får rotter eller mus, vil man oftest fortryde, at man ikke gjorde det forebyggende arbejde. Læs her hvorfor, og hvordan du kan undgå at rotterne flytter ind hos netop dig.
Problemet med rotter og mus
I sig selv kunne mus og rotter måske godt se lidt søde ud – eller hvad? Det er jo nok en smagssag. Men uanset hvad, er det en del af vores kultur, at de fleste mennesker absolut ikke bryder sig om rotter. Og det kan man egentlig sige, der er god grund til. Eller flere gode grunde faktisk.
Her er nogle af dem:
- Rotter bor i kloakker. Ikke blot er det ikke super lækkert, det er også årsagen til, at de kan tage sygdomme med sig. Disse sygdomme kan desværre godt overføres til både, børn, voksne og dyr.
- Rotter kan lave en masse ravage. De skader, rotterne kan lave, kan godt gå hen og blive meget bekostelige.
- Fik vi sagt, at rotter er lidt ulækre?
- Selvom mus ikke er så store, kan de også godt lave en hel del ravage, og derfor er det bare smartest at arbejde forebyggende, så du undgår mus i hjemmet.
I øvrigt kan en ulempe ved rotter, eksempelvis i kloakken under huset, også være, at de larmer. Og det bringer os egentlig fint videre til næste emne, nemlig:
Hvordan ved jeg, at jeg har rotter?
Hvis du har en mistanke om, at du har rotter eller mus, eksempelvis i væggene eller i kloakrørene under huset, bør du nok kontakte en skadedyrsbekæmper. Det gælder også, selvom du måske kun har en lille mistanke. Skadedyrsbekæmperen kan hjælpe med at give dig svar på, om du har brug for at få foretaget et større indgreb for at komme rotterne til livs. Det kan også, om ikke andet, være rart lige at få en kort snak med en, som ved hvad han/hun snakker om, selvom der muligvis skal mere en lille snak til for at være helt sikker på, om du har rotter/mus eller ej.
Men det, som skadedyrsbekæmperen dog kan gøre, hvis der er mistanke om rotter i kloakken, er at lave en TV inspektion. Dette giver både værdifuld info omkring, hvorvidt der er rotter, men også omkring hvor i kloakken de befinder sig, hvilket groft sagt er en forudsætning for at kunne løse problemet.
Hvor kommer de fra?
Rotter og mus kan trænge ind af indgange, man ikke umiddelbart ville forestille sig. Derfor er det en rigtig god idé at prøve at gennemgå huset grundigt og overveje, hvor en mus potentielt ville kunne slippe ind. Hvis du vil gå all in, kan du jo gå runden, mens du spørger dig selv: ”Hvis jeg var en mus, hvordan ville jeg så komme ind i huset?”.
Husk i øvrigt gerne på følgende:
- Kradselyde fra kloakken kan være tegn på rotter i kloakken. Rotter i kloakken kan være tegn på brud på et kloakrør. Og dette bør der naturligvis gøres noget ved.
- Hvis du har fundet ud af, at du har rotter, eller hvis du har mistanke om, at du har det, tænker du måske: ”Må jeg selv lægge gift ud”. Men nej, man må ikke selv lægge gift ud, da giften kan blive spist af de forkerte, samt fordi man risikerer at gøre rotterne resistente, hvilket kan blive et meget alvorligt samfundsproblem.
- Hvis du har rotter, eller blot en lille mistanke om rotter ved dit hus eller et andet sted, skal du melde det til teknisk forvaltning i din kommune. Det er endda lovpligtigt.
God jagt!