Investering i din bolig eller andetsteds?

Investering i din bolig eller andetsteds?

Du kan bruge din friværdi i dit hus til at låne penge til en rente, svarende til dit realkreditlån. Det er en billig måde at få flere penge mellem hænderne, som enten kan bruges til forbrug, eller til investering. I denne artikel vil vi se på det ud fra et investeringsmæssigt synspunkt.

Hvad er en friværdi?

Før vi kan dykke ned i denne artikel, er vi lige nødt til at have styr på hvad en friværdi er. Så hvad er en friværdi? En friværdi i en bolig er det beløb, du ville have i hænderne, hvis du solgte din bolig. Du kan maksimalt låne 80% af din boligs værdi. Det betyder, at din friværdi er det beløb, du har tilbage, når du trækker din resterende gæld fra 80% af din boligs samlede værdi. Sagt på en anden måde, så er din friværdi den del af huset du ejer, da du har betalt af på dit boliglån. Har du f.eks. overhovedet ikke betalt af på dit boliglån, så ejer du ikke noget af huset (set i forhold til friværdien, da den kører gennem din realkredit).

Investering i huset eller andetsteds?

At lave en investering i huset kan både være på det personlige plan, altså på en måde, hvor du bliver mere glad for din bolig. Det kan også være ud fra et investeringsmæssigt plan, hvor du forsøger at tilføje noget til boligen, som hæver værdien af den. Vælger du at låne i din friværdi, for at investere, har du sikret dig kapital, til en billig rente. Først bør du dog få styr på din investeringsplan. Ønsker du at køb aktier, eller skal pengene lægges i boligen? Du overvejer måske at låne i friværdien, for at købe et andet hus, som du så kan udleje, eller renovere og sælge dyrere? Det er ikke sikkert, at det er det smarteste.
De seneste 25 år er de danske boligpriser i gennemsnit steget med 200 procent. Det lyder måske af meget, men hvis man sammenligner med danske aktier, der i samme periode er steget med næsten 1000 procent, virker det som knap så meget. Set ud fra et historisk synspunkt, ville en investering i det danske aktiemarked altså være næsten 5 gange bedre.

Prisudviklingen i Danmark

Mange steder i landet, er priserne på boligerne rent faktisk faldet, de seneste 25 år. Dog er der også nogle steder, hvor priserne er steget betragteligt, specielt i Nordsjælland og nær de store byer. Hvis du ønsker at investere i boliger, bør du altså gøre det nær storbyer, såsom København – hvis du mangler hjælp, så kan du Google Revisor København. Husk dog på, at du med aktieinvestering kan sprede din risiko over forskellige selskaber, hvorimod et boligkøb afhænger af prisudviklingen i dit område.