Kan jeg selv stå for radonmåling i hjemmet?

Kan jeg selv stå for radonmåling i hjemmet?

I løbet af de seneste par år er danskerne blevet mere opmærksom på niveauet af radon i deres hjem. Er det også noget, der gør sig gældende for dit vedkommende, så er du – med garanti – også interesseret i, at udføre en radonmåling. Det er den eneste måde, du kan skabe dig et overblik over, hvorvidt du er nødsaget til at gøre noget ved radonniveauet i dit hjem.

Hvis du gerne vil sikre, at du ikke lever i en bolig, hvor niveauet af radon er for højt, så bør du foretage en måling. Det er heldigvis ikke noget, der er synderligt krævende. Derfor er det også noget, du er i stand til at klare på egen hånd. For at få det bedste resultat, så bør du dog sætte dig grundigt ind i, hvordan du skal foretage målingen og med hvilket udstyr.

Brug radonmålebokse med sporfilm til din radonmåling

I dag er det muligt at vælge mellem to typer af enheder, når du skal måle niveauet af radon i hjemmet. Du kan enten gøre brug af en digital måler eller en radonmåleboks med sporfilm. Førstnævnte kan på kort tid give dig en indikation af, hvor højt niveauet af radon er i din bolig, men det skal dog understreges, at det ikke er en nær så præcis måling, der er tale om.

Hvis du i stedet benytter dig af radonmålebokse med sporfilm til din måling, så får du et mere præcist resultat. De skal dog sidde placeret i boligen i ca. 60 dage, hvorfor målingen ikke er nær så hurtig som med en digital måler. Derfor er det også en oplagt idé, at du bruger en digital måler først. Er du langt under grænseværdien, så er der naturligvis ikke nogen risiko.

Viser målingen fra den digitale måler i stedet et tal, der er over eller meget tæt på grænseværdien, der lyder på 100 Bq/m3 her i landet, så bør du også investere i radonmålebokse med sporfilm, så du kan få en præcis måling – sådanne målebokse har du mulighed for at købe her. Det er naturligvis vigtigt, at du sikrer dig, at du køber nok til at måle i hele din bolig.

Bor du i et stort hus? Sørg for at måle i hele boligen

Hvis du bor i et stort hus, så er det særligt vigtigt, at du køber nok målebokse til at kunne måle i hele boligen. Som følge af dette, så er det for nogle også en mere omfattende opgave end, det er for andre. Faktum er dog, at det ikke er noget, du bør undervurdere, da radon er en gasart, du skal tage seriøst – for både din egen og din families sundheds skyld.

Bor du i en mindre bolig, så er det ikke nødvendigt at måle i et nær så stort omfang. For at sikre så præcis en måling som overhovedet muligt, så er det dog alligevel en god idé, at du sætter radonmålebokse op i samtlige værelser og rum i din bolig. Det medfører, at du kan være sikker på, at resultatet er retvisende.