Loftisolering med papiruld: Myter og fakta
Papiruld lugter grimt. Papiruld falder samme. Papiruld kan ikke brænde.
Der er sagt mange ting om papiruld, og i dag vil vi se nærmere på nogle af de udsagn, der sværmer om emnet.
1. Loftisolering med papiruld betyder energibesparelser
Sandt: Det er ganske korrekt, at loftisolering med papiruld giver energibesparelser. Det ville en hvilken som helst form for moderne isolering højst sandsynligt gøre, så spørgsmålet er: hvor meget?
Typisk er varmetabet i en bolig 15 % højere gennem loftet, ligesom der lettere opstår ubehagelige kuldebroer, når der er ujævnheder i isoleringsmaterialet.
Ved at loftisolerer opnår man derfor både bedre indeklima samt økonomiske besparelser. Sidstnævnte varierer fra husstand til husstand, men det er ikke ualmindeligt, at en gennemsnitsfamilie i Danmark sparer 3-5000 kr. om året, når de først har fået kontrolleret deres isolering og evt. efterisoleret med papiruld.
2. Papiruld sikrer huset mod brand
Delvist sandt: Det er sandt, at papiruld er et brandhæmmende materiale. Granulatet er behandlet, så det ikke er brandfarligt, men det beskytter ikke dit hus mod brand. Branden kan nemlig opstå mange andre steder end i isoleringen, og har ilden først fat i bolig og inventar, er brandhæmmende granulat nytteløst.
Det betyder dog ikke, at det er en dårlig egenskab, for da mange installationer m.m. kan befinde sig i eller omkring loftisoleringen, er det praktisk, at det besidder denne egenskab.
3. Skadedyr elsker at boltre sig i papiruldsisolering
Falsk: Det er ikke sandt, at papiruld tiltrækker skadedyr som rotter og mår. Selvom materialet ligger i bløde lag, som kunne holde skadedyr skjult og fungere til at bygge rede, så kan skadedyr faktisk ikke fordrage papiruld. For lige netop denne type isolering er behandlet med salte og andre stoffer, der bevirker, at det er både tørt og har en stærk lugt for skadedyret.
Skadedyret kan derfor ikke ånde i isoleringstypen, ligesom lugten driver det på afstand.
4. Papiruld falder sammen og skal efterisoleres
Falsk: Papiruld falder ikke sammen. Faktisk kan man udregne den helt korrekte mængde, når man isolerer loft, hulrum eller adskiller etager i skunken. Det gør det til at pålideligt isoleringsmateriale, der modsat de gammeldags isoleringstyper som f.eks. LECA ikke falder sammen og efterlader blottede områder i vægge eller på loftet.
5. Papirisolering er dyrt
Falsk: Papirisolering er ikke dyrt. Prisen er rimelig, og faktisk kan man anvende håndværkerfradraget på servicen, hvilket gør det endnu mere attraktivt. Med håndværkerfradraget reduceres prisen kraftigt, og med de sparede penge på varmeregningen er investeringen tjent ind på en kortere årrække.