Sådan gør du haven forårsklar

Sådan gør du haven forårsklar

Vinteren har fået godt og grundigt fat herhjemme. De tykke trøjer er hevet frem fra skabet, næserne løber og et solidt lag frost har forskanset sig på bilens forrude om morgenen. Der er med andre ord ikke meget, der lokker folk ud af de varme stuer for tiden. Men inden for en overskuelig fremtid bliver frost, sne og mørkegrå skyer (forhåbentlig) afløst af sol, sommer og hygge i haven og på terrassen.

Står du allerede nu og kigger inde fra den varme stue og ud i haven, bliver du sikkert ikke mødt af et synderligt tiltrækkende syn. Haven er sandsynligvis groet til ugenkendelighed, og terrassen er hårdt medtaget af vinterens indtog. Udearealerne trænger med andre ord til en kærlig hånd, og der går ikke lang tid, før du kan komme i gang. I denne artikel får du en guide til, hvordan du gør haven og terrassen klar, så du til sommer bare skal tænde op i grillen og nyde livet.

foraar

Rensning og imprægnering af terrassen

Der skal som bekendt ydes, før der kan nydes, og der ligger utvivlsomt et stort arbejde forude i bestræbelserne på at få terrassen til at fremstå lækker og indbydende igen. Arbejdet afhænger i høj grad af, om du har en træ- eller stenterrasse. Fælles for begge typer terrasse er dog, at du indledningsvis skal rengøre underlaget, da der i vinterens løb er faldet en masse blade, grene og andet snavs ned. Når det indledende oprydningsarbejde er klaret, venter der en kamp mod alger og mos.

Har man en stenterrasse, er der sandsynligvis vokset mos op mellem fliserne, mens alger og flisepest har lagt sig i plamager rundt omkring på hele terrassen. Start med at fjerne alt ukrudt fra fugerne – det kan være et stort arbejde, specielt hvis din terrasse består af små belægningssten, men det er bestemt anstrengelserne værd. Efterfølgende skal overfladen behandles med et specialprodukt til fliser og sten, som bliver sprayet ud over fliserne, hvorefter det ligger og arbejder på at få bugt med alger og flisepest. Afslutningsvis kan man med fordel overveje af få foretaget en imprægnering af sine fliser, så den dermed er modstandsdygtig, når vinteren atter gør sit indtog.

Rengøring af havemøbler

Det er forhåbentlig også et stykke tid siden, at dine havemøbler har set dagens lys. Har de stået ude hele vinteren, kan de være meget svære at få til at se indbydende ud igen. Havemøbler skal helst opbevares i garagen eller skuret, så de både står i tørvejr, men samtidig får ventilation. Har du havemøbler i træ, kræver det en del vedligeholdelse, hvis du vil have dem i mange år.

Start med at rengøre havemøblerne med en god trærens, så du får alle urenhederne væk. Herefter er det meget vigtigt, at havemøblerne er helt tørre, inden du går videre til næste skridt – oliebehandlingen. En olibehandling er med til at sikre, at træet ikke tørrer ud og risikerer at revne. Det anbefales, at du oliebehandler dine havemøbler i træ et par gange i løbet af foråret og sommeren.

Slå græsplænen korrekt

Din græsplæne er med garanti ikke et plant græstæppe på nuværende tidspunkt. Det er der ikke noget at sige til, når græsslåmaskinen har været parkeret i skuret hele vinteren. Men bliv nu ikke for ivrig med plæneklipperen, bare fordi solen stille og roligt begynder at titte frem.

Græsset skal nemlig have tid til at vokse, før du pløjer det ned igen. Det afhænger naturligvis af, hvordan vejret arter sig, men ofte anbefaler man at vente til slutningen af marts eller starten af april med den første græsslåning. Og inden du kører plæneklipperen i stilling, bør du manuelt fjerne mos med en rive, så plænen er klar til den første klipning. Start med at indstille skæret til 5 centimeter, og så kan du efterfølgende klippe den længere ned. Sådan, så er græsplænen også klar til, at børnene kan tonse rundt i det fri.