Tips til en billig varmekilde

Tips til en billig varmekilde

For den større gruppe af os, der på et eller andet tidspunkt køber egen bolig, står vi overfor et af de vigtigste og dyreste køb i vores liv.

I den forbindelse foretager vi utrolig mange valg og fravalg. De nærliggende er naturligvis omkring beliggenhed, type af bolig, årgang, størrelse, antallet af værelser, køkken alrum, indretning, flere etager eller ej, have eller ej osv. Vi ser på tilstandsrapporten og forholder os til udgifter til det, der skal udskiftes. Men tænker vi nærmere over opvarmningsformen?

skaermbillede-2018-02-04-kl-18-47-28

Ikke umiddelbart som noget som kommer højt på prioritetslisten, vel?

Med vores øgede fokus på miljø og bæredygtighed bør det nok komme højere på fokuslisten, når vi vælger bolig. Hvorfor bruge kræfter på fx at leve med mindre kød i kosten og købe økologiske fødevarer og husholdningsmidler, hvis vi alligevel bor i oliefyret hus eller bruger elvarme fra kulfyrede kraftværker. Der har været en række tiltag for at gå væk fra disse opvarmningstyper. Næste skridt bliver krav om udfasning af naturgas. Naturgas er fossilt brændstof på lige fod med olie og kul – og udvindingen er bestemt ikke miljøvenlig.

Undervejs i processerne har der skiftevis været tilskud til nogle typer opvarmning og/eller afgifter på andre typer af opvarmning i perioder. Alt dette er forvirrende og giver misvisende billeder af, hvad der kan være foretrukne opvarmningsformer. Dertil kommer kommunale og regionale krav om fx tilslutning til fjernvarme eller naturgas.

Men det er ikke særlig sexet vel? Så er indretning, have, bad og køkken meget mere interessant.

Hvis vi ikke alle sammen skal flytte i spritnye, højisolerede nul-energi huse, så bør vi jo overveje varmeformen også. De færreste kender særlig meget til træpillefyr – brændeovne ja, men opvarmning med træpiller, det aner vi intet om. Dem der ved lidt, men ikke har prøvet det, tror at fyre med træpiller er besværligt.

Men moderne træpillefyr fylder mindre end gamle oliefyr. Faktisk ofte så lidt som en fjernvarme unit. Hvis man vil lette det lidt for sig selv, kan man finde plads til en større pilletank. Så skal man ikke fylde på så ofte.

De nye pillefyr er højeffektive og fuldautomatiske, hvilket begrænser arbejdet med fyringen til lidt påfyldning – som kan lettes på mange måder og til lidt tømning af askeskuffe. Arbejde vi sikkert kan affinde os med når vi gerne vil tage hensyn til miljøet og vores klodes bæredygtighed. Træpilleproduktioner bliver i stigende grad fra miljø-certificeret skovdrift. I Danmark køber vi fra nærområder: Danmark, Sverige, Tyskland og Baltikum. Træpiller er i den grad CO2 neutrale.

Hvis skiftende regeringer ellers kan holde sig fra trusler om afgifter på biobrændsel er opvarmning med træpiller desuden meget meget billigt. Forskellen på valg af bolig med dyr opvarmning og med billig opvarmning kan betyde råd til 1 til 2 årlige familieferier.

Men vi opfordrer til at du overvejer at bo i en bolig hvor der opvarmes med CO2 neutrale træpiller fra bæredygtig skovdrift.

Køb evt. direkte fra Tyskland, hvor momsen kun er 7 %. Se gode tilbud og billige træpiller her.

Man kan læse mere i Bolius artikel om sammenligning mellem opvarmingsformer – selvom den allerede er af ældre dato. https://www.bolius.dk/6-varmekilder-fordele-og-ulemper-531/