Typehuse er mere miljøvenlige

Typehuse er mere miljøvenlige

Hvis du går med tanker om at bygge dit næste hus fra bunden, kender du sikkert alt til dilemmaet mellem typehus og arkitekt. Det kan være en jungle at finde rundt i, og der er ulemper og fordele ved begge løsninger.

typehus

Gennemtestet løsning eller individuel tilpasning?

For eksempel kan det være svært at finde et typehus, der passer nøjagtigt til dine behov og ønsker, mens det er svært at få overblik over pris, resultat og byggeproces, hvis du vælger et arkitekttegnet hus. Omvendt er typehuset et velafprøvet hus, mens det arkitekttegnede er et helt nyt design, som måske ikke fungerer i virkeligheden.

Hvis du gerne vil tænke miljøet ind, når du bygger, er der dog god grund til at overveje et typehus. Selvom du med et arkitekttegnet hus kan få lige præcis de løsninger, du ønsker, lever typehuse ofte op til de samme grundlæggende krav. Det, du skal huske, er, at de er lavet så de passer til flest mulige danskeres ønsker. Da mange husbyggere har nogenlunde de samme grundlæggende krav, kan et typehus derfor ofte være en rigtig god løsning.

Et af de krav, mange danskere har, er, at huset gerne skal være energieffektivt og også gerne miljøvenligt. Det miljøvenlige har nok mindre fokus for de fleste, men heldigvis hænger det ofte sammen med en effektiv udnyttelse af energien. Derfor ender mange med at vælge miljøvenlige løsninger, og de findes oftere og oftere i typehuse.

Miljøvenlighed er rutine

Selvom du kan få de samme løsninger, hvis du vælger et arkitekttegnet hus, er det trods alt nemmere med en model, der er afprøvet. Når du vælger et typehus, kender byggefirmaet allerede til de forskellige energiløsninger, ved hvordan de bedst bruges, og ikke mindst hvordan de passer ind i huset. Det er med andre ord en rutineopgav at give dig det billigste og mest miljøvenlige hus i gennemtestet kvalitet.

Samtidig har firmaerne, der laver typehuse, ofte allergivenlig maling og lignende små detaljer, som gør, at du ikke skal tage stilling til hver eneste lille ting i huset. I stedet får du den bedste løsning fra starten.

Dette indlæg lyder efterhånden som en reklame for typehuse, og jeg vil ikke lægge skjul på, at jeg er stor fan af den slags huse. Og hvis det får flere til at vælge miljørigtige løsninger – hvilket jeg er overbevist om, at det gør – så har jeg ikke noget dårligt at sige.

Hvis du har helt særlige krav, er det dog ikke sikkert, at du kan få din drøm opfyldt, og så er det selvfølgelig godt at overveje en arkitekt – det er trods alt dit hjem i de næste mange år, det handler om. Hvis du går den vej, vil jeg selvfølgelig opfordre dig til stadig at overveje, hvordan du gør huset så miljøvenligt som muligt.