Derfor bør du vælge en biopejs fremfor en almindelig pejs
I denne artikel vil vi gerne slå et slag for biopejsene. Vi danskere er en nemlig rigtig glade for pejse og brændeovne, da de skaber både hygge og varme, og samtidig giver de ofte et eksklusivt look til rummet, hvori de bliver installeret.
Problemet er dog, at brændeovne, og i særdeleshed pejse, oster og sviner en masse, hvilket hverken er lækkert at lugte til eller indånde. Faktisk så kan både brændeovne og pejse være direkte sundhedsskadelige, hvis man fyrer med dem forkert, og derfor kan det klart anbefales, at man overvejer at få installeret en biopejs i stedet for, da disse har mange af de samme fordele som en almindelig pejs, men knap så mange ulemper.
Lad os forklare fordelene…
Hold luften ren med en biopejs
Har du nogensinde været i et rum, hvor en pejs har været tændt, og der måske ikke har været ordentlig udluftning, så røgen er kommet ud i rummet? Dette er ikke et ualmindeligt scenarie, og faktisk er det ikke lugten man skal være bange for, det er indholdet i røgen, der er problemet.
Røgen kan nemlig indeholde giftige stoffer som eksempelvis fx dioxiner, benzen, toluen, cyanidforbindelser og de kræftfremkaldende tjærestoffer (PAH). Det hele handler om, hvor god forbrændingen er i pejsen eller ovnen. Hvis forbrændingen ikke er fuldstændig, dannes der sodpartikler, og det er disse som man kan få ned i både lungerne og i sidste ende blodet, hvis partiklerne er små nok.
Det er selvfølgelig ikke alle pejse og brændeovne der har disse problemer, men man kan ofte sige sig selv at afbrænding af brænde indenfor, næppe kan være en god idé, ligegyldigt hvor god udluftning er og hvor ren forbrændingen er.
Med en biopejs har du ikke problemer som disse, da forbrændingen her udelukkende udleder CO2 og vanddamp. Du har altså med en biopejs en meget ren forbrænding, der hverken lugter eller oser, og derfor kræver en biopejs heller ikke en skorsten.
Det er simpelt at fyre med en biopejs
En biopejs skal bruge bioethanol for at brænde. Dette kan købes på store dunke, da det er en flydende væske. Man skal dog passe lidt på, når man arbejder med bioethanol, da det er let antændeligt, og får man det på fingrene og samtidig kommer i kontakt med ild, kan det gå galt.
Tager du dog dine forholdsregler og anvender en kvalitets biopejs, så bør der ikke være nogle problemer.
Kigger man på brændsel til brændeovne og pejse, jamen så er det vigtigt at man anvender træ, der er lavet til at blive afbrændt i f.eks. en pejs.
Anvender du træ der indeholder rester af lim, træ der indeholder rester af maling, træ der er overfladebehandlet, affald eller tryksager til at fyrre med, så vil du igen med en pejse eller brændeovn øge risikoen signifikant for sundhedsskadelige stoffer i luften – så hold dig altid til brænde, som rent faktisk er beregnet til indendørs forbrænding.
Vi håber, at du med denne artikel har fået en bedre forståelse for, hvorfor en biopejs kan være et godt alternativ til almindelige pejse og brændeovne.