Flagermusstolen fra Cuero

Flagermusstolen fra Cuero

Set man på den kendte og klassiske Flagermusstol fra Cuero, er det let at se, hvordan denne stol er blevet så udbredt. Den første association man får, når man kigger på stolen, er den tynde udstrakte hud i en flagermus’ vinger, som ses når dyret flyver igennem luften. Pampa Mariposa, som stolens oprindelige Argentinske navn er, betyder Sommerfugl, et andet dyr med tynde vinger, og Sommerfuglestolen er da også et andet af dette møbels danske navne.

Flagermusstolen er et kendetegn for enhver, der ønsker at indrette deres hjem på en lidt anderledes måde, med designmøbler der skiller sig ud fra andre, mere ”mainstream” møbler, men altså uden at være for mærkelige og grimme.

Det er klart, at stolens sælsomhed og forskellighed er tiltænkt, og det er lige så tydeligt, at det er af god kvalitet, og designet af kunstnere med sans for at skabe et værk, der rammer lige i menneskets sans for det æstetiske. Stolen kan ikke sige at passe ind i enhver stue, men hvis den gør, er man sikker på at efterlade et stort indtryk hos enhver gæst, der besøger en. Hvad end man synes om den, er det ikke et møbel, man sådan lige glemmer.

Lavet af vegetabilsk garvet kvalitetslæder

Cueros stol kan fås i flere varianter, som af hvidt, mere mainstream kanvas, eller som uldent lammeskind, lavet for at efterligne behårede flagermus. Fodskamlen Flying Goose kan også fås til stolen, hvis man savner at sidde afslappende. Den originale Pampa Mariposa var dog af læder, og det er da også den, der er bedst kendt. Læderet er vegetabilsk garvet, hvilket giver den nogle særlige egenskaber.

Det har været garvet ved hjælp af plantemateriale, som bark, frø, blade og rødder, og selvom det både er dyrt og besværligt at gøre dette, resulterer det i, at læderet meget mere tydeligt er tidligere hud. Rynkerne og stregerne ses stadig tydeligt, hvilket bidrager til sælsomheden, samt associationen til flagermus. Det betyder dog også, at læderet er mere lysfølsomt, samt mere modtagelig overfor pletter og snavs, end læder garvet på anden vis.
Læderet i denne variant af Flagermusstolen er rimelig tyk, og får et råt indtryk, af at have en afskåret kant. Den er lavet af Argentinsk saddel læder, som kan fås i flere forskellige farver. Mange er forskellige nuancer af brun, men der er også rødlig, orange, og nattesort. Hermed kan du vælge den stol der passer bedst ind i din stue, og den grad af vampyrlighed, du trænger til.

Gammelt mærke, der holder gennem tiden

Pampa Mariposas historie kan siges at stamme helt tilbage fra 1877, hvor stolen La Tripolina blev lanceret. Denne foldestol står på en træstruktur i stedet for et af metal, men er lavet af læder. Ca. 60 år efter stolens enorme succes, i slut-trediverne, fik to Argentinske arkitekter, Juan Kurchan og Jorge Ferrari Hardoy, ideen til at lave en moderne version af stolen, og de allierede sig med den catalanske arkitekt og ven, Antonio Bonet. Den endelige stol blev skabt i 1938, lanceret ved Salon de Artistas Decoradores-udstillingen i 1940, og fik med det samme stor omtale, og blev solgt i mange eksemplarer de næste årtier. I dag er den stadig eftertragtet, og bliver særligt udbudt af det svenske firma Cuero, som kan bryste sig af mere end 20 års erfaring i læderindustrien. På grund af deres ekspertise, er der ikke noget at sætte fingeren på i forhold til læderets kvalitet, eller syningen.
Der er også en anden grund til, at Flagermusstolen er så populær. Til forskel fra andre designermøbler fra verdenskendte mærker, er denne stol relativt billig – her kan den fås for 7 tusinde kr., og kan derfor med fordel investeres i af fx virksomheder. Se mere her, hvis du er interesseret.