Hvilken lampe passer til din indretning?

Hvilken lampe passer til din indretning?

For nyligt skrev vi en artikel med 5 gode råd, når du skal købe lamper på nettet. Råd nummer 4 var, at du skal vælge dine lamper med udgangspunkt i din indretning, og det går vi lidt mere i dybden med i dag. Der er nemlig uendeligt mange typer lamper, og det kan være svært at finde den helt rigtige.

Derfor får du her et par ekstra tips til, hvordan du vælger den helt rigtige lampe til din indretning – men husk stadig de andre tips, så du ikke ender med at købe til den helt forkerte pris.

lamper-bedrehusoghave

Hvor meget lys skal du bruge?

Det første, du skal overveje, er, hvor meget lys du har brug for i din indretning. Skal lampen lyse hele stuen op, bruges i læsehjørnet, eller vil du have mange små lamper, der giver et hyggeligt og jævnt lys?

Der findes ikke et rigtigt eller forkert svar på det spørgsmål. Du er bare nødt til at kigge på dit hjem og overveje, hvordan du bruger det. Begynd at lægge mærke til, hvor du mangler lys, og hvor du har for meget, når du bevæger dig rundt i hverdagen. Så får du hurtigt en fornemmelse af, hvilken type lampe du har brug for.

En kuglependel kan være et oplagt valg, hvis du har brug for et relativt godt lys, som fokuserer på ét sted. Fjer-pendlen fra VITA kan omvendt være et godt bud, hvis du har brug for et blødt lys, der lyser hele rummet op.

Tænk over farver og materialer

Når du har gjort dig klart, hvilken type lampe, du har brug for, skal du finde den, der passer til din indretning. Hvis du har fyldt rummet med antikke møbler og klassisk design, skal du for eksempel ikke vælge en fjer-pendel, men måske nærmere en PH-lampe og et par klassiske gulvlamper.

Du skal især overveje, hvilket materiale lampen skal være i. Et alt for hårdt og koldt materiale kan virke malplaceret i en varm indretning, mens en pjusket lampe virker malplaceret i en stilren, nordisk indretning. Igen handler det om, at du skal føle dig frem og have øje for detaljen.

Hvor skal lampen være?

Før du køber en lampe, er det også vigtigt at sikre sig, at den rent faktisk kan være der, hvor du har tænkt dig. For eksempel er det ikke alle pendler, der duer til spisebordet. Hvis de er åbne forneden, kan man risikere, at lyset er så skarpt, at man er nødt til at sænke lampen, og så slår man hovedet ind i den. Derfor skal du altid tage højde for lampens mål og forestille dig, hvordan den passer ind i din bolig.