Ny espressomaskine – kvalitetskaffe derhjemme

Ny espressomaskine – kvalitetskaffe derhjemme

Kaffe er, for mange af os danskere, en fast bestanddel af hverdagen, og den liflige drik sørger for at øge vores energiniveau og holde os kørende. Man kan efterhånden finde god kvalitetskaffe på de fleste caféer, men hvis man eksempelvis lever på et SU-budget, kan pengene hurtigt få ben at gå på i forbindelse med kaffedrikningen. Hvis du vælger at investere i en espressomaskine, kan du brygge kaffen hjemmefra på ægte baristamanér og samtidig spare penge på sigt. Espressomaskinerne kommer i mange forskellige prislejer, men det kan sagtens lade sig gøre at finde en fornuftig maskine, som ikke koster en bondegård. Markedet kan dog, især for førstegangskøberen, godt virke en smule uoverskueligt. Her får du lidt information med i bagagen.

 

Modellerne

Der findes tre forskellige overordnede udgaver af espressomaskiner, som dog kommer med mange forskellige funktioner. Hvis du tjekker diverse test-sites ud, som f.eks. dette’bedst i test’ site, kan du få et lille indblik i markedet og de forskellige modeller. Den manuelleespressomaskine er for de øvede, da denne overlader stort set hele bryggeprocessen til dine evner. Du skal således både tampe (presse) kaffepulveret og derefter bruge et håndtag til blandingen af kaffe og vand under tryk (deraf navnet espresso, som groft oversat fra italiensk betyder ’kaffe under tryk’). Maskinen kræver altså ekspertise, men den kan til gængæld brygge den perfekte kop kaffe. Den semiautomatiskeespressomaskine klarer blandingen med en varmepumpe, hvilket sørger for mere konsistente kafferesultater. Her kan du også stadigvæk eksperimentere med smage og aromaer, og denne type maskine kan erhverves for en tusindelap. Den dyreste espressomaskine er den fuldautomatiske, der mere eller mindre klarer hele processen for dig i et snuptag, og samtidig sikrer maskinen den mest ensartede kvalitet. Til gengæld er der ikke meget rum for at eksperimentere.

 

Udstyr til maskinen – fornuftigt og fedt

Espresso er fundamentet for mange kaffevarianter, heriblandt de mere mælkeholdige, mange holder af (caffe latte, cappuccino, macchiato osv.) Hvis du også sværger til disse varianter, er det nødvendigt med en mælkeskummer. Skummerne kan være indbyggede i selve maskinen, men hvis det ikke er tilfældet, skal du selv erhverve dig en separat skummer. Du skal bruge en tamper til kaffepulveret og evt. en kværn til bønnerne – disse kan dog også være indbyggede. Kopper og kander hører sig også til, og du bør især investere i et par espressokopper – så fuldender du din kafferejse på optimal vis.