Rengøring af badeværelse – sådan får du bugt med genstridig kalk

Rengøring af badeværelse – sådan får du bugt med genstridig kalk

Vi kender alle til udfordringen. De indtørrede vandstænk, der udvikler sig til hvide kalkplamager er ikke just pæne. Badekar, armatur, toiletkumme – overalt kan badeværelset blive ramt af de genstridige kalkpletter. Vi guider dig til, hvordan du kan komme i bugt med dem.

bedrehusoghave

Badekarret

Er dit badekar blevet udsat for kalk på emaljen, er der ikke andet at gøre, end at skure det væk med en fin skuresvamp. Emaljen på dit badekar har ikke godt af syreholdige midler, så læg kræfterne i, og er det ikke nok, må du ty til en grovere afslibning med en ny emaljering efterfølgende.

Armaturet
Et godt husmor-trick, til at fjerne kalk på armaturet, er ved at lægge toiletpapir eller vattotter omkring, og fugte det med eddike. Hvad angår brusehovedet og studsen på vandhanen, kan du skrue dem af og i blødlægge dem i eddike, indtil kalken er opløst.

OBS: Er dit armatur lavet af et særligt materiale, som ikke tåler syre, skal du ty til alternativer. Prøv i stedet at skure med en fin skuresvamp og til de små kroge, kan du med fordel anvende en tandbørste.

Toiletkummen
Har din toiletkumme nemt ved at danne brune rander i tilfælde af kalk, der omdannes til rust, kan du komme i bugt med det ved hjælp af eddikesyre. Fjern først vandet nede i kummen ved at pumpe det ud med toiletbørsten og læg derefter papir på de rander, som skal fjernes. På samme måde som badekarret, blødgør du papiret med eddikesyre, og lader det sidde i et par timer.

Gulv og fliser
Er dit gulv på badeværelset lavet af vinyl, eller har du fliser liggende, kan du fjerne kalkplamager med syreholdige midler. Har du andet gulvmateriale, der ikke tåler syreholdige midler, forhør da en gulvmand i dit byggemarked.
Fugt dine fuger mellem fliserne med vand, da fugerne ikke tåler syre. Dernæst påfører du eddikesyre på fliserne med en svamp og vasker efter med vand.

Få hjælp udefra

Hvad end det drejer sig om råd og vejledning til den effektive rengøring, eller du måske har svært ved at finde tid og overskud i hverdagen til rengøringen, kan du få hjælp udefra til professionel rengøring.