Sådan får du succes med at male derhjemme

Sådan får du succes med at male derhjemme

Hvis der er én ting, der virkelig kan ændre hjemmets fremtoning, er det maling. Du kan enten vække nyt liv i boligen og få den til at fremstå mere indbydende og frisk med hvid maling, men omvendt kan du også skabe stemninger og zoner i indretningen med farverig maling. Mulighederne er ganske enkelt mange. Det er umiddelbart lige til at gå i gang med at male derhjemme, men der er dog alligevel et par ting, du bør gøre dig klart, inden du går i gang. Især hvis du endnu ikke har kastet dig ud i et malerprojekt før.

Sørg for at vælge den rette maling

Maling er ikke bare maling. Tværtimod. Det handler naturligvis om at finde den rette farve, men det handler i lige så høj grad om at finde den rette glans, dækkeevne og rækkeevne. Der kan være stor forskel på resultatet, og derfor skal du også sørge for at tænke over, hvilket rum du køber maling til, og hvilket resultat du gerne vil have.

Skal du male badeværelset, køkkenet eller bryggerset, skal du gå efter en maling med højere glans – og gerne en vådrumsmaling. Ved at benytte en vådrumsmaling kan du nemlig være med til at forebygge og beskytte imod fugtskader, da malingen har til formål at sikre, at hverken vand eller fugt trænger ind i underlaget. Derudover gør den høje glans det også nemmere at rengøre og vaske væggen.

Ønsker du i stedet at give soveværelset eller stuen en overhaling, er der plads til at fokusere mere på æstetikken og lidt mindre på det praktiske. Her kan du gå all-in på farver ­– endda forskellige farver på forskellige vægge for at skabe zoner i indretningen. Du kan ovenikøbet også vælge en maling, som er mere mat, da den heller ikke reflekterer lyset så meget.

Få fingrene i det rigtige udstyr

Når du har fundet den eller de rette malinger, som skal løfte boligens helhedsindtryk til et nyt niveau, skal du finde det rette udstyr. Det er ikke uden grund, at der findes et væld af pensler og malerruller. Du opnår nemlig forskellige resultater med pensler og malerruller. En god tommelfingerregel lyder: Brug malerruller til at male store, flade overflader, og brug pensler til at afdække kanter og hjørner.

Udover at vælge de rette pensler og malerruller, som giver det rette resultat, skal du også sørge for at vælge malerudstyr, der ligger godt i hånden. Skal du male flere overflader, kan du nemlig hurtigt blive træt i hænderne, hvis malerudstyret ikke ligger ordentligt i hånden. Sørg også for at vælge malerudstyr, som kan rengøres. Det er ærgerligt at stå med pensler og malerruller, som ikke kan rengøres ordentligt efter brug. Det er nemlig ikke usandsynligt, at du kommer til at skulle bruge det igen engang.

Ekstra malertips på falderebet

Det er en god idé at færdiggøre ét område ad gangen. Det vil sige, at du bør stile efter at færdiggøre én væg, således at der ikke står en halv væg og tørrer, før du kan fortsætte. Det kan nemlig have en indvirkning på det endelige resultat. Derudover bør du også male i dagslys, da det giver det bedste overblik, og du undgår at male forkert eller lave fejl i skyggerne.