Altaner – sådan indretter du din altan praktisk og lækkert

Altaner – sådan indretter du din altan praktisk og lækkert

Vi mennesker lader os påvirke af de omgivelser vi befinder os i. Derfor er indretningen af din altan i høj grad med til at bestemme hvor meget du får altanen brugt. Prøv engang at forestille dig hvor du helst ville opholde dig i 2 timer med en Café Latte: 1) På en rodet altan med et halvråddent trægelænder, en gammel sofa og en vissen plante eller 2) På en nymalet altan, med et lille fikst bord, et par matchende stole og en grøn plante der matcher væggens farve? Lad os med det samme forventningsafstemme: Hvis du synes at mulighed nummer 1 lyder mest tillokkende, så vil du næppe finde denne artikel nyttig.

Er du derimod fan af stil- og stemningsfuld indretning, så er der ingen grund til at trække ventetiden ud. Du skal have nogle råd, som du kan tygge videre på og indtænke i din egen altans indretning.

altan-indretning-staal-gelaender

Altaner og gelændere – typen afhænger af formålet

Se gelænderet som fundamentet for din altans indretning. Er dit gelænder i klart eller matteret glas? Er din altan afgrænset af en massiv betonvæg eller et fint stålgelænder med fri passage for sol – og vind? Hvilken løsning der er at foretrække, afhænger fuldstændig af hvad du ønsker at åbne med din indretning på altanen. Vil du eksempelvis gerne have potter og planter stående på gulvet, voksende op langs altanens sider? Så er det ikke en massiv lysblokerende løsning, du skal vælge.

I sådanne tilfælde vil et stålgelænder eller et gelænder i klart glas snarere være at foretrække. Her afhænger valget igen af formålet og typen af beplantning. Ønsker du at plante slyngplanter kan du bruge et stålgelænder, til at lade dem vokse op ad og klynge sig til. Vælger du derimod planter, som har større behov for læ men dog stadig skal have gavn af solens lys, så kan et altangelænder i klart glas være en god løsning. Dette vil give læ til planterne – og til dig! – samtidig med, at solens stråler kan passere altanvæggen. Hos HB Trapper kan du finde mere information om de forskellige typer gelændere til altaner, både i stål og glas.

Parasoller til altaner

Afhængigt af hvor din altan er placeret (mod nord, syd, øst eller vest) og hvornår på dagen du bruger den, så vil du i varierende grad have glæde af at kunne til- og fravælge skygge. Det kan du med en parasol, som kan slås op når solen er for hård og ned når du gerne vil pleje kuløren. Du kan også bruge parasollen til at mindske indblikket oppefra, hvis du eksempelvis bor i en boligblok og gerne vil kunne sidde uforstyrret. Med en parasol som er designet specielt til altaner, sparer du samtidig gulvplads.

Denne type parasoller har nemlig ikke en stor tung parasolfod, som ellers normalvis anvendes for at få parasollen til at blive stående. I stedet er de udstyret med et slags greb på stokken, som minder lidt om en skruetvinge. Denne kan så fastmonteres på din altans gelænder. På denne måde får du en parasol til altanen, uden at skulle give afkald på gulvplads, som der jo typisk ikke er for meget af i forvejen, på en altan.

Beplantning på altanen

Der er mange muligheder for at gøre altanen grønnere – og mere farverig. Et oplagt valg er altankasser, som kan hænges på altanens gelænder og skabe grobund for blomster, som matcher altanens farver eller måske bare matcher dine yndlingsfarver. Du kan også bruge altankasserne til at opdyrke en lille miniversion af en køkkenhave, hvis du gerne vil have noget friskt og hjemmedyrket at komme i maden.

Eksempelvis er krydderurter som basilikum, oregano, persille og dild ofte lette at dyrke i en altankasse. Altankasser er praktiske fordi du får udnyttet pladsen i højden, uden at det går ud over den typisk ret sparsomme gulvplads. Du kan dog også sagtens bruge krukker, som du stiller på et bord eller på gulvet. Sørg dog for at stille planterne så de får tilpasse mængder af både lys og læ.