Gør-del-selv Guide: Sådan monterer du selv en markise

Gør-del-selv Guide: Sådan monterer du selv en markise

Har du et vindue, hvor solen bager ind om sommeren, og synes du det er lidt irriterende at rulle gardinet for, så du ikke længere har en udsigt? Så er en markise måske den helt rigtige løsning for dig.

Denne guide giver dig svaret på, hvordan du selv monterer en markise på din husvæg.

markise

Tilpasning af beslag

For det første skal du anskaffe dig en markise, som du synes passer til dit hus, samt vægbeslag. Vægbeslagene kan du selv tilpasse, så de passer til din specifikke husvæg. Skal markisen for eksempel hænges op på en træbjælke, kan det blive nødvendigt at bore et ekstra hul i beslaget. Dette kan du nemt og hurtigt selv gøre med en boremaskine.

Placering af beslag

Har din markise en størrelse på over 5 meter, får du brug for et midterbeslag til at holde markisen stabilt oppe. Midterbeslaget skal monteres direkte på markisens bærebom. Sidebeslagene monteres direkte på ydersiderne af markisen.

Opmåling

For at du kan hænge din markise op, er det nødvendigt med nogle præcise mål. Mål markisen, og mål tilsvarende på husvæggen, hvor markisen skal hænge. Når du opmålingerne på plads, og ved præcist hvor beslagene skal være, kan du gå i gang med at montere beslagene.

Markisens arme

De to sidebeslag sidder som tidligere nævnt fast, direkte på markisens arme. Dette medfører, at der er stor kraftoverførsel fra markisen til væggen, hvorpå markisen skal hænge.

Dette betyder også, at markisens arme skal flyttes for at flytte markisens beslag. Dette medfører, at du er nødt til at tilpasse beslagene på markisen til beslagene på husvæggen.

Tilpasning af beslag

Dette gør du ved at løsne skruerne i det beslag, der sidder på markisens bærebom, samt de to skruer, der sidder fra armen til forbommen.

Til dette skal du anvende en umbraco-nøgle.

Når du har løsnet skruerne, kan du tilpasse markisens arme langs markisens bærebom, således beslaget på markisen passer til beslaget, der er monteret på husvæggen. Herefter strammer du skruerne igen.

Et lille tip

Et godt tip til dette trin er at lade bobleplasten, som markisens arme er pakket ind i, blive på markisen, indtil dette trin er overstået, så du undgår at ridse markisen, når armene justeres.

Opsætning af markise

Din markise er nu klar til at blive opsat på husvæggen. Dette gøres ved at løfte markisen op til de monterede vægbeslag. Dette kræver nok en hjælpende hånd, i hvert fald hvis du har købt en stor markise. Markisen skal hvile på de to yderste beslag, og først når den gør det, kan du fiksere midterbeslaget.

Fiksering af midterbeslag

Du fikserer midterbeslaget ved at placere den yderste del af midterbeslaget på bærebommen og vippe markisen ind over midterbeslaget.

Er beslag og markise monteret korrekt, burde dette trin forløbe gnidningsfrit. Slutteligt strammes midterbeslagets skruer med en umbraco-nøgle, og hernæst strammes skruerne i de yderste beslag.

Din markise er nu korrekt monteret, og du kan nyde din udsigt, samtidig med at du undgår overophedning i din stue.

Vil du læse mere om montering af markiser, eller om hvordan du monterer en markise på spær, så klik klik her og læs en alternativ guide fra en af de danske leverandører (markiseeksperten).