Kort om biopejse

Har du også set en smart biopejs hængende hos en bekendt, i designbutikker eller i GO’morgen Danmark i fjernsynet, men er i tvivl om, hvad det egentligt er og hvordan det fungerer? I så fald bør du læse med her.

En biopejs er en pejs uden skorsten, der ikke kræver de samme vilkår som en almindelig pejs eller brændeovn. Mange vælger sågar at bygge deres almindelige pejs om til en biopejs, fordi det netop er så smart og ikke mindst enkelt. Med en biopejs undgår du alt svineriet, og derudover har du mulighed for at installere den i eksempelvis lejligheder eller mindre boligkomplekser, hvor der ikke nødvendigvis er en skorsten.

Biopejsene har for alvor indtaget verden, hvilket også afspejler de mange modeller og typer, der findes på markedet. Det er nemt at installere, det er miljøvenligt og så udstråler de en vis stilren i hjemmet. Flammerne fra brænderen er uundværlig, når først de er antændt i boligen. En biopejs skaber en hyggelig ud over det sædvanlige.

Sådan bruger du en biopejs

Det er meget simpelt at anvende en biopejs. For det første så kommer de typisk færdigsamlet, så de blot skal placeres et sted i boligen. Hvis der er tale om en væghængt biopejs, vil det kræve, at der opsættes et beslag svarende til et TV-beslag, hvilket heller ikke kræver den store videnskab. Sådan kom vi hurtigt over det praktiske med at installere en biopejs.

En biopejs drives af bioethanol, som er et brændstof indeholdende en stor mængde alkohol. Dette hældes ned i pejsen brandkar, hvorefter dette antændes med en lang lighter. Der kan med fordel anvendes en tragt til at flytte det købte bioethanol fra flasken over i biopejsens brandkar. Oftest vil det være muligt at tage brandkarret ud fra biopejsen. Dette kan gøre det mere komfortabelt at opfylde brændstoffet, hvis det eksempelvis står på en bordplade eller lignende.

Flammerne kan slukkes med et medfølgende slukningsværktøj, der trækkes hen over ilden, så denne kvæles. Det vil på samme måde være muligt at justere biopejsen flamme, hvis der kun trækkes halvt hen over flammen. I så fald nedjustere på flammen størrelse og brændstoffets forbrug med ca. 50 %.