Vælg den rette belysning til boligen

Vælg den rette belysning til boligen

Tænker du på, om belysningen er den helt rette i forhold til lyskilde og placeringen af lyset i boligens rum? At vælge en lampe er ikke kun ens betydning med et flot design og en god pris, det afhænger også af, om lyset bliver udnyttet bedst muligt i rummet, og om det kan forbedre indeklimaet. Det kan det rent faktisk, hvis man er bevidst herom.

belysning

Den rette lampetype til dit hjem

Mange har tilbøjelighed til, når de er ude og lede efter en ny lampe, at bedømme lampens design og lys svarende til, hvordan den ser sig ud i butikken. Problemet er oftest, at det lys, der ses i butikken, oftest er noget helt andet hjemme i eget hjem. Det er grundet butikkens størrelse og den pære, butikken har sat i lampen, og derfor er det vigtigt at tænke over sin egen boligs størrelse og ønske om funktion, når man skal finde den rette lampe.

Har du brug for ekstra meget lys, uden at blive blændet, bør du overveje en lampeskærm af glas. Det vil give dig dobbelt så meget udbytte af lyset som en lampe med en lukket skærm. Har du brug for et mere afgrænset lysområde, fx over et køkkenbord eller spisebord, kan lukkede lampeskærme være en fordel. Tænk både funktion og effekt, når du skal vælge lampe.

Opnå energibesparelser ved brug af LED pærer

De fleste lamper kan anvendes sammen med glødepærer, og det er, hvad mange anvender nu til dags, men med tiden vil glødepærer udgå fra produktion, og derfor skal vi se os om efter alternativer til lyskilder.
LED pærer er med til at energibespare dig for den høje elregning, men det er ikke altid, at LED pærer er løsningen som pæretype.
Når du skal vælge pæretype, er det vigtigt at tage højde for:

  • Lysstrømmen – hvor kraftigt lys sender pæren ud
  • Ra-værdien – dagslys ligger på en Ra-værdi på 100, så jo højere Ra-værdien er, jo bedre farvegengivelse vil lyskilden udsende
  • Farvetemperaturen målt i Kelvin – en normal glødepære har en farvetemperatur på ca. 2.700 kelvin, så jo højere farvetemperatur pæren har, jo koldere lys vil du opnå.