Gode råd til udendørs opbevaring henover vinteren

Gode råd til udendørs opbevaring henover vinteren

Når efterår og vinter trænger sig på, så skal spor af sommers gemmes væk, så det er klar til næste sæson. I denne artikel kan du læse om, hvordan du går i vinterhi og forbereder dig mest muligt på næste sommer udendørs.

Brænde til pejsen

Når du har gjort brænde klar til hele vinteren, så er det synd at lade det gå til spilde på grund af forrådnelse. Og bliver dit brænde for fugtigt henover efteråret, så kan det ikke brænde optimalt i din brændeovn henover vinteren. Derfor bør det opbevares optimalt, isæt hvis det opbevares udendørs.

Du kan opbevare dit brænde på en palle og tildække det med en presenning. Men presenningen må ikke gå helt ned til jorden, da der skal kunne komme luft ind under pallen og holde brændet tørt. Bliver der for tillukket, så vil brændet blive og forblive fugtigt, hvilket gør brændestykkerne ubrugelige.

Når du stabler dit brænde, så bør der være luft rundt om brændestablen, og der bør være fri for ukrudt og planter. Den skal altså ikke stables op af en væg, et skur eller et stakit, ellers tilføres der ikke nok luft til træet, som vil gå i forrådnelse.

Cyklen

Hvis jernhesten skal i vinterhi, så skal den opbevares korrekt, eller bliver det en dyr og kort fornøjelse, hvis herrecyklen eller teenagesønnens dyre racercykel ruster op henover vinteren.

Hvis du har mulighed for det, så skal cyklen så vidt som muligt opbevares inde døre eller i et skur. Luk det meste af luften ud af dækkene og sæt cyklen i laveste gear. Herved er bagskifterens fjeder slap og kablerne på cyklen ej strakt ud.

Du kan med fordel også give kæden et tyndt lag olie, så cyklens vitale dele kan modstå den værste kulde og frost der måtte snige sig ind i kælder, gang, loft eller skur. Har du mulighed for det, kan du med fordel hænge cyklen op på en væg, så dæk skånes mest muligt og ikke mørnes.

Hynder og duge

Har du investeret i dyre møbler af enten plastic eller træ og har ikke mulighed for at opbevare dem inden døre, så skal de helst stå i skur eller under tag.

Plastikmøbler og træmøbler skal som udgangspunkt stilles skråt hver gang de ikke benyttes. Når stole står skråt op ad havebordet, så kan regn og sne løbe af møblerne, og forhindre i frost- eller fugtskader.

Bor du trængt, og har ikke mulighed for at opbevare din flotte nye udendørs dug fra Georg Jensen Damask eller de luksuriøse tykke hynder til havemøblerne inden døre, så skal de opbevares tæt pakket i plastiksække. Husk altid at vaske udendørs hynder og duge inden de pakkes ned til opbevaring, skidt og snavs fra sommerens grillfester kan nemlig let blive til mugpletter henover vinteren.