Opdag byens vilde planter
At sanke er et gammelt dansk ord, som betyder at samle. Der er ikke mange, der anvender ordet i daglig tale – eller ved hvad det betyder for den sags skyld, men dette til trods bliver det mere og mere populært at sanke i den danske natur. Sankningens øgede popularitet hænger måske sammen med, at vi er blevet meget bevidste om, at vores klode ikke har uendelige ressourcer. Der er mere og mere fokus på, at vi skal mindske madspild, bruge alle dele af dyr og grøntsager i vores madlavning samt anvende, hvad vi har.
Selvom man bor i byen, er der rig mulighed for at sanke. Hvis man ikke er opmærksom på det, lægger man nok ikke mærke til alle de offentlige steder, hvor æbler, hyldeblomster, bær og svampe titter frem. Men der er faktisk en del af dem og de er tilladte for alle at plukke af. Der står i Jyske Lov fra år 1241, at der tilladt at samle råvarer ind fra offentlige steder i den mængde, som man kan have i sin hat. Selvom loven har nogle hundrede år på bagen er den stadig gældende den dag i dag. Og hvis du ikke ejer en hat, kan en posefuld udgøre måleenheden for din grønne indsamling.
Ukendte skatkamre omkring København
Der er nogle helt oplagte og klassiske steder i København og omegn, hvor du kan lede efter spændende ingredienser fra naturens skatkammer. Amager Fælled, Dyrehaven, Kongelunden og Tisvilde Hegn er nogle af de mest populære. Problemet med disse steder er, at alle andre også kender til dem. Hvis du har lyst til at udfordre dine sankeevner og -lokationer, kan du med fordel kigge på hjemmesiden eller appen Byhøst.
Organisationen har siden 2011 gjort det til deres mission at samle alle de steder, hvor man kan sanke i byerne. Det hele startede i København, så det er her, der findes allerflest skjulte steder at opdage. Således kan du med hjælp fra deres app eller kortfunktionen på deres hjemmeside få øjnene op for helt nye sankesteder, som du måske passerer på regelmæssig basis uden at være bekendt med dem. Derudover har de også samlet en oversigt over råvarer, som er værd at kigge efter i den danske natur.
Du kan garanteret lære nogle helt nye bær, urter, svampe eller tangtyper at kende efter et kig her. Når du så har sanket alle de her nye, spændende råvarer, kan det være, du er lidt på bar bund, når det kommer til anvendelsen af dem. Men Byhøst har været snedige nok til at samle et opskriftskartotek på deres side, så du kan lære at lave eksempelvis braiseret svin med fennikelfrø, gråbynke, æblemost og øl eller surdejspizza med brændenælde, skvalderkål og løgkarse.
Det er en god, social aktivitet at sanke sammen. Desuden skulle der efter sigende være flere og mere potente næringsstoffer i vilde planter sammenlignet med dem, som er dyrket under mere kontrollerede forhold, så for sammenholdet og for din sundheds skyld, kan du ligeså godt komme i gang med at sanke, næste gang du mangler en idé til en udflugt.
Et andet godt bud kunne eksempelvis være kirsebærtræerne når de springer ud. Læs evt. Mere om det her.