Sådan gør du dit hus klar til sommeren

Sådan gør du dit hus klar til sommeren

Foråret er et friskt pust fra vinterens tomrum og mørke. Det er her vi genstarter vores batterier, og gør os klar på endnu en sommersæson. Og ikke mindst gør huset klar. Det er nemlig foråret, der er den bedste årstid, hvis huset skal gøres i stand — eller blot tjekkes efter i sømmene.

Derfor er det altså en god idé at give huset et grundigt forårstjek, som det så populært kaldes. Det går kort og godt ud på, at du skal tjekke, hvorvidt der er behov for, at du finder værktøjet frem. Vedligeholdelse er dog stort set uundgåelig, hvis du vil have de bedste forudsætninger for, at dit hus ikke står og forfalder.

Tjek låsen

Hvert år bør du tjekke din lås. Virker den, som den skal? Låsens levetid er ikke altid lige lang, og hvis ikke den virker, dækker forsikringen altså ikke ved indbrud. Uanset, om du bor i en forstad eller i København, bør du få en autoriseret låsesmed til at tjekke din lås og eventuelt ordne den, i tilfælde af at der er noget galt.

Fjern blade og skidt fra tagrenderne

I løbet af efteråret og vinteren har der typisk samlet sig en masse skidt og blade i tagrenderne. Det bør du fjerne, hvis du vil være sikker på, at dine tagrender fungerer efter hensigten. Og det er vigtigt. Især den danske sommer taget i betragtning. Den er jo ikke just kendt for at være fri for regn og blæst.

Murværket

Frost, fugt og murbier er noget af det, der tærer mest på husets murværk. Det kan måske være, at dine fuger trænger til at blive kradset ud og erstattet med ny, frisk og mere holdbar mørtel. Undersøg først, hvorvidt dit hus er fuget med cementholdig mørtel eller kalkmørtel.

Skal du male?

Hvis du skal male, er sommeren den bedste årstid at gøre det. Det gør både overfladen kønnere, men vigtigst af alt hjælper det til at bevare det underliggende træ. Vent dog til sent på foråret eller tidlig sommer, fordi der er for meget fugt i både træ og luft tidligt på foråret.

Det kan medføre, at den nye maling begynder at revne eller skaller af, når solen varmer, fordi fugten så vil søge ud af træet, samtidig med at det svinder lidt ind.