Undgå flisepest og frostskader med fliserens og imprægnering

Undgå flisepest og frostskader med fliserens og imprægnering

Du kender det sikkert alt for godt. Dine pæne fliser er blevet inficeret, de er blevet grimme, og projektet med at gøre dem rent virker uoverskueligt. Du bliver mindet om det, hver gang du betræder fliserne, og du vil helst gerne se dem rene og fine, som de bedst tager sig ud.

 

Sagen er den, at fliser kan få flisepest og blive ødelagt grundet fx alger og frostskader. Opstår der først sprækker i dine fliser, kan vand trænge ned mellem sprækkerne. Når først vandet fryser, udviser massen sig og kan potentielt ødelægger flisen. Fliserensning er en dog en effektiv metode til at få bugt med de skadelige partikler, som med tiden kan resultere i, at du er nødt til at få lagt helt nye. Så lad os dykke lidt nærmere ned i, hvad du kan gøre for at komme dine fliser til undsætning.

Rens, lad virke, og brug imprægnering præventivt

Lad os antage, at dine fliser er grimme og beskidte. Der er måske opstået flisepest. Allerførst skal du sørge for at rengøre fliserne så grundigt som muligt med fx en hård kost. Denne skal skrabe alle rester væk som sand og mos. Det er ikke altid ligetil, hvorfor fliserensen kommer ind i billedet. Tag din fliserens, og smør det på dine fliser. Brug evt. en sprøjte, således at det fordeles jævnt. Lad materialet virke i ca. syv dage.

Når det har gjort sit arbejde, kan du skrubbe resterne af. Vi anbefaler, at du ikke benytter en højtryksrenser til at fjerne alger og mos med, da det kan ødelægge belægningen. Tag heller en hård kost og børst løs. Efter rengøring, er der brug for imprægnering. Denne er med til at forlænge dine flisers levetid op mod syv år. Det er klart, at ældre fliser ikke holder lige godt som nye. Uanset hvad er imprægnering en god ting at smide på dine fliser, da det virker forebyggende.

Sådan virker imprægnering

Overvejer du, om du bare skal lade være med at give dine fliser imprægnering, fordi de ser fine og rene ud efter rensning? Det er måske nok noget af det vigtigste at gøre, da du slipper for at rense igen og igen hver eneste sommer. Derfor går vores klare anbefalinger på, at du gør brug af det omgående.

Du giver som sagt dine fliser et fint og jævnt fordelt lag af imprægnering, som skal have lov at trænge ind i fliserne. Det virker sådan, at det lægger en beskyttende hinde, hvorfor du kan se, at vand blot lægger sig på overfladen. Således sikrer du skadelige forekomster og forebygger effektivt, så dine fliser holder længere.

Du skal ikke bruge imprægnering hver sommer. Du skal blot gøre det de gange, du giver dem fliserens. Alt efter vind og vejr kan det være hvert 5-7 år. Det er derfor givet rigtig godt ud.