Skruemaskine – Bedste Skruemaskine eller Bore / skruemaskine i test

Har du også oplevet at din skruemaskine hurtig går død for strøm eller ikke kan klare opgaven?

Dette indlæg kommer til at omhandle nogle gode skruemaskiner som virkelig kan skrue og bore løs. Der er ikke noget være end når man skal bore hul til rawplugs eller et langt hul til karmskruer og skruemaskinen så konstant går død for strøm eller ikke kan trække boret rundt. Jeg synes personligt at en skruemaskine er det vigtigste i éns værktøjskasse, så kan man altid gå på kompromis med pris / kvalitet på maskiner såsom bajonetsav, dyksav, rundsav, vinkelsliber eller multicutter.

I det følgende kan du læse mere om:

  1. Skruemaskine
  2. Bore / skruemaskine
  3. Volt
  4. Ah
  5. Kulløs
  6. Gearkasse
  7. Priser
  8. Mine overvejelser

 

Skruemaskine

For lige at få definitionen på plads så er en skruemaskine som sagt en maskine der kun drejer rundt. Det vil sige den er god til at skrue skruer ind med og til at bore i blødt materiale, eksempelvis træ. Derimod har en bore / skruemaskine også slagbore funktion.

Typisk kan du kun vælge hastighed og justerbart drejningsmoment på en skruemaskine, som vist på følgende billede.

Skruemaskine

Du kan også bruge skruemaskinen til at bore i metal, her bruger man heller ikke slagbore funktionen.

Bore / skruemaskine

Denne slags maskiner er designet til også at have slagbore funktion. Slagbor gør at maskinen giver små stød ind i muren når man bore, og derfor lægger ekstra pres på boret. Faktisk er det to hjul som står mod hinanden og derved giver stødet. Er det virkelig hårdt beton kan det være en fordel at bruge en borehammer i stedet. Princippet i en borehammer er en del anderledes, da funktionen i sådanne maskiner er at boret slås frem og tilbage, lidt ligesom slog man med en hammer bagpå boret når man bore hulet.
På en bore / skruemaskine har du 3 funktioner: Slagbore funktion, justerbart drejningsmoment funktion og konstant drejning.
Typisk skal indstillingerne på maskinen se ud som følgende billedet, når du vil bore i murværk med en bore / skruemaskine.

Bore Skruemaskine
, altså hammer på skruemaskine indstillingerne og øverste hastighed.

Volt

Alle borehammer /bore / skruemaskine har et hvis antal volt, typisk ligger de på henholdsvis 10,8 volt – 12 volt – 14,4 volt – 18 volt – 28 volt. Personligt synes jeg helt klart at 18 volt er det bedste. Det er nok volt til selv at klare det hårdest arbejde og samtidig bliver maskinen heller ikke for stor og uhandy.

Ah – AmpereTimer

Ah står for amperetimer hvilket vil sige hvor lang tid batteriet kan holde strøm inden det skal oplades igen. Ah er altså måleenheden for batteriets kapacitet. Næsten alle batterier er i dag af Li-Ion teknologi, hvilket sikre dig det bedste i forhold til kapacitet, afladning og kraft i batteriet.
Per dagens dato lægger Dewalt forrest i kapløbet om flest Ah i batteriet, de har hele 5 Ah i deres topbatterier.

Kulløs

De nyeste maskiner fra Dewalt og Makita er blevet kulløse. Det vil sige der ikke sidder kul og trykker på elektromotoren og det giver en længere holdbarhed for maskinen. Du skal endvidere heller ikke skrifte kul efter nogle år fordi maskinen er kulløs. Det skal lige siges du behøver ikke købe en kulløs maskine. De maskiner som anvender kul fungerer super godt i meget lang tid, og er ofte billigere. Producenter med kulløse maskiner per dagens dato er Dewalt og Makita.

Gearkasse

Derudover kan det også nævnes at de nyere maskiner har metal gearkasse, som holder bedre og længere ved hård belastning og hårdt moment. De gamle gearkasser var af plastik og havde det med at knække over tid.

Priser på bore / skruemaskine

Her kan du se steder hvor du billigt kan købe kvalitetsskruemaskiner online: Disse webshops er også sikre at handle i og har hutig leveringstid.

Producent – Model: Forhandler: Billigste pris: Min anbefaling:
Dewalt DCD780M2
Dewalt – DCD780M2 10-4.dk Kr. 2049,- Den bedste Dewalt
maskine til prisen.
Dewalt – DCD780M2 XL-Byg.dk Kr. 2399,- Den bedste Dewalt
maskine til prisen.
 Dewalt DCD985M2
Dewalt – DCD985M2 10-4.dk Kr. 2348,- Den jeg bruger og
topmodel i Dewalt.
Dewalt – DCD985M2 XL-Byg.dk Kr. 2899,- Den jeg bruger og
topmodel i Dewalt.
Dewalt DCD995P2
Dewalt – DCD995P2 10-4.dk Kr. 3295,- Topmodellen – Kulløs
og 5 Ah batteri.
Makita DHP456RFE3
Makita – DHP456RFE3 10-4.dk Kr. 2499,- 3 batterier medfølger.
Makita – DHP456RFE3 ElVVS.dk Kr. 6877,- 2 batterier medfølger.
Makita BHP458RFE
Makita – BHP458RFE 10-4.dk Kr. 2228,- Den bedste
Makita maskine.
Makita – BHP458RFE XL-Byg.dk Kr. 2899,- Den bedste
Makita maskine.
 Makita BHP453RYE
Makita – BHP453RYE 10-4.dk Kr. 1349,- Fin maskine men
kun 1,5 Ah.
 Bosch GSB 18
Bosch Blå – GSB18 10-4.dk Kr. 2499,- Bedste Bosch
professionel.
Bosch Blå – GSB18 XL-Byg.dk Kr. 2699,- Bedste Bosch
professionel.

Mine overvejelser

Jeg vil altid vælge en bore / skruemaskine fremfor en skruemaskine, når jeg skal købe ny. Dette grundet slagbore funktionen som er utrolig anvendelig når du skal bore i mere hårdt materiale, såsom murværk, mursten, lecasten, tegl, beton og cement.

Jeg er Dewalt fan kan jeg ligeså godt sige med det samme, men det er et “religionsspørgsmål”. Så længe maskinen indeholder de funktioner som de ovenstående i tabellen, er der ikke den store forskel. Ekstra funktioner som altid er nyttige kan nævnes bitholder, clipholder til bælte og led lys.

Skal jeg vælge vil jeg tage den som jeg i forvejen har: Dewalt – DCD985M2 hos 10-4.dk til Kr. 2348,-

Alternativt kan du også se på en slagnøgle maskine, som dog ikke har en borepatron installeret og derved kan man ikke sætte almindelige bor i maskinen. Men den kan slå selv de største karmskruer i murværk, selvom maskinen er meget lille / kompakt og den vejer slet ikke så meget som de traditionelle bore / skuemaskiner. Jeg vil altid først overveje en slagnøgle maskine, efter jeg har erhvervet en rigtig bore / skruemaskine.

Sidst men ikke mindst: Få nu en god bore / skruemaskine, det gør arbejdet meget nemmere. Du vil ikke fortryde det, du kan have den i mange år og det ser os bare federe ud 🙂

TIP: Husk kulden / frosten tager livet af dit akku værktøj, så tag det altid ind i varmen. Det må ikke slå ude i redskabsskur / værksted.