Disse faktorer skal du være opmærksom på inden du køber lejlighed

Disse faktorer skal du være opmærksom på inden du køber lejlighed

For de fleste normale mennesker er køb af lejlighed eller hus en stor investering og har kæmpe indflydelse på den fremtidige økonomi. Når boligkøb overvejes er der mange forskellige faktorer og variabler der skal gå op i en højere enhed, før man finder den rigtige bolig. I samme grad er der mange faldgruber, men ved at være lidt påpasselig kan du undgå dem. Denne artikel kommer med guidelines til, hvad du skal være opmærksom på inden du køber lejlighed. 

tilstand

Praktiske foranstaltninger

inden man køber ny bolig vil det være en god idé at få et overblik over ens egen økonomiske situation. Hvor meget kan man købe for ift. til de indtægter man har. Det vil være en katastrofe, hvis man kommer til at sætte sig for dyrt i en lejlighed, med det resultat, at man skal spise rugbrød og havregryn de næste mange år. Derfor skal man altid være realistisk inden man går ud på boligmarkedet og forelsker sig i en lejlighed man rent faktisk ikke har råd til at side i. En god tommelfingerregel er, at købe en lejlighed som du har råd til at sidde i alene og du skulle blive fyret fra dit job og få offentlig forsørgelse.

Ydermere er det en god idé at tjekke det generelle boligmarked ud, er priserne stigende eller stagnerer de? I forlængelse af dette, kan det være en god idé at gøre sig klart om formålet er at investere i en bolig, med henblik på at tjene styrtende med penge i fremtiden? Eller er det snarere en langsigtet investering. Hvis det er et forældrekøb er der ofte andre forhold, der gør sig gældende.

Andel eller ejerlejlighed.

Inden du køber lejlighed vil det være en god idé at overveje om det skal være enten en andelsbolig eller ejerlejlighed. Begge dele har både fordele og ulemper, som kan være udslagsgiven for, hvilken der fortrækkes. Når man køber en andelslejlighed, så køber man eller får brugsret til en bestemt bolig i foreningen. Hvis man køber andel er det vigtigt at kigge på andelsforeningens regnskab, i og med man kan komme til at hæfte for hele foreningens gæld. Her vil det være en god idé at få bankrådgivning. Derimod er der er en ejerlejlighed en bolig man selv ejer, hvilket giver nogle andre forpligtelser sammenlignet med en andelsbolig. Her har man blandt andet pligt til at betale ejendomsværdiskat. En af de store fordele ved en ejerlejlighed i forhold til en andelsbolig er, at man kan få et realkreditlån, som er fastforrentet. Modsat en andelslejlighed, hvor den månedlige ydelse er influeret af den pågældende renteudvikling på markedet. Dog er lånet ofte mindre ved en andel end en ejerlejlighed.

Økonomi

En af de vigtigste faktorer når man investerer er økonomien. Har man råd til det og hvor stor risiko er der ved et evt. køb. Her vil det være en god idé at tage ens bankrådgiver med på råd inden man investerer, med den risiko, at de vil slå hånden i bordet og sige nej til et evt. køb. Er det tilfældet er det muligt at få et såkaldt pantebrevslån, som er et lån man tager udenom banken.

Tilstandsrapport

Det er altid vigtigt at få en sagkyndig til at kigge på lejlighedens stand og få en byggerådgiver til at fortælle, hvad tilstandsrapporten egentligt fortæller. Det vil være en katastrofe af dimensioner, hvis der skal laves nyt loft lige efter lejlighedskontrakten er blevet underskrevet.