Gode grunde til at spise vegansk mad

Gode grunde til at spise vegansk mad

I dagens samfund kommer vi hurtigt til at dele os i to lejre – dem, der spiser vegansk mad og prøver at prakke andre det på. Og så er der dem, der spiser bacon og prøver at prakke andre det på. Som med alle andre holdninger kan det hurtigt stikke af i tvang og foredrag, og det vil vi gerne væk fra. Derfor får du her, fra en person som både spiser vegansk, vegetarisk og bacon – et par fordele ved at spise vegansk

Læg i øvrigt mærke til ordvalget her – vi prøver på intet tidspunkt at overbevise dig om at du skal blive veganer. Nej, vi prøver bare at motivere til, at vi alle spiser mere vegansk mad. Så her er altså ingen der prøver at ændre nogen, til noget de ikke er. Søger du gode, veganske opskrifter, findes der adskillige hjemmesider til dette – for eksempel Plantma.dk.

Dyrevelfærd

Den skal nævnes. Og vi ved det alle sammen godt. Det er svært at opretholde en ordentlig dyrevelfærd, når vi samtidig vil masseproducere bøffer og mælkeprodukter. Og sådan er faktum bare. Hvis det nogensinde kom til, at vi alle selv skulle stå for vores egen mad – hvor mange af os ville så egentlig passe høns og stjæle æggene, eller slagte vores egne dyr?

Bedre hud

Mange der spiser mere vegansk mad oplever, at deres hud har det bedre. Om den så virker mere opstrammet og mindre fedtet, eller om man bare får en anden glød, er der delte meninger om. I hvert fald skulle det – ikke videnskabeligt bevist – give følelsen af en bedre hud.

Dette kan skyldes at man får nogle andre, og flere, næringsstoffer i kroppen, når man spiser vegansk mad end man gør, når man spiser vegetarisk eller almindelig kost.

Gør mere for at undgå kræft

I mange forarbejdede kødprodukter findes der kræftfremkaldende stoffer. Disse kan du helt undgå, hvis du slet ikke spiser den slags. Spiser du bare mindre af det, er det en selvfølge at du nedsætter din risiko for at få kræft.

Derudover er det bevist, at veganere i det hele taget har flere antioxidanter i kroppen, og det kan være med til at forebygge kræft også.

Forbedr dit humør

Vi siger ikke nødvendigvis at alle veganere er glade mennesker. Men der er lavet undersøgelser som viser, at mange veganere har mindre tendens til for eksempel depression. Om det skyldes, at de har renere samvittighed over for planeten og dyrene, eller om det bare skyldes alle de vitaminer de får fra kosten, vides ikke præcist.

At være en del af et fællesskab med andre, som enten er veganere, eller spiser mere vegansk mad, kan også skabe den samhørighedsfølelse som gør, at du har sværere ved at føle dig deprimeret generelt.

Tænk på Moder jord

Endnu en ret tydelig grund er, at vegansk kost i det hele taget er mere skånsomt for vores planet. CO2-udledningen ved kødproduktion er så høj, at det er svært at retfærdiggøre vores fortsatte enorme indtag af kød. Men det skal nok ikke lige være avocadoer, du skal leve af.