Gode råd når du skal sælge din bolig

Gode råd når du skal sælge din bolig

Den største investering folk laver i livet er som regel i en bolig. Der er mange penge på spil og det er noget af det mest dyrebare, som du kan eje pengemæssigt. Derfor er det en god ide at være godt klædt på, når du skal sælge din bolig. Det er selvfølgelig en god ide at få en ejendomsmægler med ind over dit salg af boligen, som skal sørge for at værdisætte ejendommen og fastsætte kontantpris med sælger, beregne sælgers provenu, udarbejde salgsopstilling og udarbejde udkast til købsaftale.

Når sælger og ejendomsmægler indgår en aftale omkring betingelserne for salg af boligen, kaldes det en formidlingsaftale, som højst kan løbe i op til 6 måneder, hvis boligen ikke er blevet solgt indenfor tidsrummet af formidlingsaftalen, kan den blive forlænget med op til 3 måneder.

Ejendomsmægleren kreerer og præsenterer en salgsopstilling på boligen for sælgeren, som skal indeholde:

  • Kontantpris
  • Ejerudgifter
  • Anvendelsesudgifter
  • Ejendomsværdi efter seneste vurdering
  • Oplysninger om forurening
  • Ejendommens nuværende forsikringsforhold
  • Areal
  • Særlige eller væsentlige begrænsninger
  • Ejendommens energimærke

Derudover er det vigtigt at forstå, at når du som sælger sætter din bolig til salg, så laver du en opfordring til tilbud til køberne, du er altså ikke bundet af en aftale, hvis en køber byder kontantprisen. Du vælger selv, om du ønsker at sælge boligen. Hvis du ønsker mere viden på emnet og flere informationer omkring hvordan du skal sælge din bolig, så find mere information her.

Tilstands-, elinstallationsrapport og ejerskifteforsikring

Tilstandsrapporten er en rapport, som bliver lavet på din bolig, når du ønsker at sælge boligen. Tilstandsrapporten er medvirkende til at give et retvisende billede af din boligs tilstand.

Tilstandsrapport bliver lavet af en bygningssagkyndig og sælger. Alt synligt bliver gennemgået i bygningen og i tilstandsrapporten, bliver der angivet fejl, mangler og slitage. Der bliver givet en karakter til boligen efter hvilken stand den bygningssagkyndige, vurderer bygningen til at være i.

En elinstallationsrapport bliver lavet af en elinstallatør på baggrund af sælgers ønske om at give en potentiel køber et billede af kvaliteten af elinstallationerne i boligen. Det skal vurderes hvilken stand de forskellige installationer, der er i boligen, er i og om der er mangler og farlige/ulovlige installationer. Der må dog kun testes på de synlige af boligen og elinstallatøren giver også en slags karakter på baggrund af observationerne, som vil fremgå i rapporten.

Disse to rapporter gives til køber inden aftale, og på baggrund af det indhentes tilbud om ejerskifteforsikring. En ejerskifteforsikring dækker skjulte skader, som ikke er blevet fanget af de to rapporter. Køber behøves ikke tegne forsikring, men hvis der efterfølgende findes mangler erstattes dette ikke af sælger.

Sælger skal betale halvdelen af ejerskifteforsikringen, hvis køber og sælger bliver enige om at tegne en ejerskifteforsikring.

Fordele ved at benytte ejendomsmægler i forhold til privat salg

En boliginvestering er det største beløb, som de fleste nogensinde kommer til at investere. Så uanset om du skal sælge eller købe din bolig, er det en god ide at få professionel hjælp og rådgivning. Det er medvirkende til at lette overblikket over alle de juridiske elementer, som et bolig salg indebærer. Det gør at du slipper for at sætte dig ind i reglerne og opstille en salgsopstilling. Udover en ejendomsmægler er medvirkende til at give et bedre overblik og lette de juridiske elementer, så giver ejendomsmæglerne også en kontakt mellem sælger og køber. Der skabt opmærksomhed omkring din bolig gennem ejendomsmæglerne, så din bolig har en større chance for at blive set og dermed også solgt. Du slipper altså storset for alt det faglige, samtidig med at du giver ejendomsmægleren alt ansvar. En ejendomsmægler skal leve op til stillingsbetegnelsen og får derved alt ansvar for boligsalget.