Tips og tricks til at finde den rette varmepumpe til boligen

Tips og tricks til at finde den rette varmepumpe til boligen

Et indeklima kan i det danske, omskiftelige vejr være svært at holde styr på, uden eksempelvis at have sig en varmepumpe, der kan være med til at give netop det indeklima, man ønsker sig. Varmepumpen benytter sig af luftens naturlige varme, som den benytter til at producere varmeenergi om sommeren såvel som om vinteren. Den er forholdsvis billig i drift, da den er drevet af strøm og producerer omtrent 4 kWh for hver kWh strøm, der benyttes til at danne varmeenergien, hvilket kan vise sig at være en fordel på elregningen. Der er dog en del forskellige ting, man skal holde sig for øje, når man erhverver sig en varmepumpe, således man får erhvervet sig den rette.

varmepumpe test

Hav styr på forkortelserne SEER og SCOP

SCOP er et mål for forholdet mellem varmen, som varmepumpen genererer i forhold til energiforbruget, den benytter til at producere den givne varmeenergi. Her tages der højde for sæsonbestemte variationer, da de forskellige sæsoner kan give et højere eller lavere energiforbrug i forhold til den skabte varmeenergi. Er det vinter, og skal man have varmet boligen op, er det naturligt, at dette kræver mere strøm, da den udvendige temperatur skal løftes til eksempelvis stuetemperatur. Jo højere SCOP-tallet er, jo bedre er forholdet mellem brugt energiforbrug i forhold til den producerede varmeenergi. SEER er det omvendte tilfælde, da det er forholdet den mængde afkølet luft, varmepumpen genererer i forhold til det energiforbrug, der benyttes til at afkøle den varme luft. Her tages der også forbehold for sæsonbestemte variationer af samme årsager som ovenfor, og det gælder ligeledes at finde en høj SEER-score her.

Overvej køle-, varmeeffekt og lydniveau

De forskellige varmepumper fås med forskellig køle- og varmeeffekt, hvilket eksempelvis kunne være tal på henholdsvis 3,0 kW og 6,65 kW. Grunden til, at varmeeffekten er højere end køleeffekten kan være en fordel, da man i et land som Danmark oftest oplever at skulle opvarme luft frem for at nedkøle det. Dette er dog ikke et must, men noget man kan vælge at overveje i henhold til, hvor hurtigt og effektivt man ønsker at få opvarmet eller nedkølet temperaturerne i huset. Herudover kan man også stille sig nogle krav til lydniveauet, der også varierer fra model til model, hvilket kan være en fordel at overveje både i forhold til egne præferencer, men også i forhold til naboer. Se mere i denne varmepumpe test.