Værd at vide om el-rapporter

Værd at vide om el-rapporter

Der bliver udarbejdet el-rapporter som aldrig før, men hvorfor er danske boligejere så glade for at få udarbejdet disse rapporter, og hvad indeholder en normal el-rapport? Det kan du blive klogere på, hvis du læser denne artikel.

tilstandsrapport

Frivillig rapport

Før du får en nærmere introduktion til, hvad en el-rapport indeholder, så skal du være bekendt med, at den er frivillig. Det er altså helt op til dig, om du vil have udarbejdet rapporten.

Det har siden d. 1. maj 2012 været nødvendigt at få udarbejdet en el-rapport for at få en ejerskifteforsikring. Det er nemlig ikke muligt at tegne en sådan forsikring uden en gyldig rapport. Såfremt det er vigtigt for dig at tegne en ejerskifteforsikring, så bør du bestille den påkrævede rapport snarest muligt. Det er meget forskelligt, hvor lang tid der går fra bestilling til rapportudarbejdelse, da det afhænger af flere forskellige ting. Vil du gerne sælge din ejendom i den nærmeste fremtid, så bør du bestille rapporten ved første mulige lejlighed.

El-eftersynsrapporten er gyldig i ét år.

Hvad koster rapporten?

En typisk el-rapport er ikke synderlig omfattende sammenlignet med andre boligrelaterede rapporter, men der ligger alligevel en del arbejde bag en rapport, hvorfor den ikke er gratis. El-rapporten er dog normalt billigere end både tilstandsrapporten og energimærkningsrapporten.

Når du stiller førnævnte spørgsmål, så skyldes det med al sandsynlighed, at du gerne vil have en fornemmelse af, hvad rapporten koster, og om den er pengene værd. De færreste virksomheder med speciale i boligrapporter skilter med faste priser, hvorfor det ikke er muligt at give dig et konkret svar på, hvad din kommende el-rapport kommer til at koste, men der er hjælp at hente. Du kan nemlig nemt finde svar på spørgsmålet, hvis du blot indhenter et tilbud fra et firma med speciale i at foretage eleftersyn.

Boliga Tilstandsrapport – ejet af Boliga ApS – er et af de firmaer, du kan hive fat i, når du skal have vurderet dine el-installationer. Vil du gerne spare penge, så få tilbud på el-rapport og tilkøb evt. nogle af de andre nyttige rapporter. Prisen kan variere fra ejendom til ejendom.

Karakterskala

Det er ikke kun i skolen, at der arbejdes med karakterskalaer. Det gør der også i energibranchen. Selvom du ikke har en drøm om at læse til el-installatør, så kan du drage nytte af at kende til den anvendte karakterskala, da karakterne udtrykker, hvilken stand din ejendom er i. Er du heldig, så får din ejendom ingen bemærkninger, men det er ikke usandsynligt, at der bliver identificeret nogle få forhold, som skal bringes i orden af sikkerhedsmæssige grunde.

IB udtrykker, at der ikke er nogen bemærkninger, mens K3 udtrykker, at der er identificeret ulovlige forhold, som kan udgøre en potentiel risiko for brand eller personskade. Når du modtager den færdige rapport, bør du gennemlæse den og være opmærksom på, om de oplyste fejl og mangler er alvorlige, eller om der blot er tale om kosmetiske mangler.

Er du i tvivl om, hvordan karakterskalaen fungerer, så bør du tage kontakt til det firma, som har stået for at udarbejde el-rapporten. De vil med garanti kunne give dig en bedre forståelse for, hvad de forskellige karakterer betyder, og hvordan du skal forholde dig til eventuelle bemærkninger.

Hvad indebærer rapporten?

Den indebærer sædvanligvis besigtigelse af el-tavle, fejlstrømsafbryder, synlige el-installationer og en håndfuld andre elementer. Når du modtager et tilbud, bør det tydeligt fremgå, hvad rapporten indeholder, da det selvfølgelig er afgørende, at du ved, hvad du betaler for.

I dag besigtiger og syner man alle typer ejerboliger. Det gælder både enfamiliehuse, sommerhuse, nedlagte landbrug og ejerlejligheder. Det er altså ikke så afgørende, om du råder over den ene eller anden boligtype.

Eftersynet bør altid foretages af en autoriseret el-installatør, da ikke alle er autoriserede til at udføre eftersyn af ejendomme.