Lakering af gulv – sådan gør du

Lakering af gulv – sådan gør du

Trænger dit trægulv til en ordentlig overhaling? Alt efter hvilken type gulv du har, og hvilken behandling det kræver, så findes der en række muligheder for efterbehandling. Den mest effektive og beskyttende metode er ved lakering. Lak giver den ultimative beskyttelse til et trægulv, hvorfor det er en af de mest anvendte behandlinger. Herunder gennemgår vi trin for trin, hvordan du selv kan lakere dit gulv.

gulvafslibnings firma

Find ud af hvilken type behandling, dit gulv skal have

Hvis du ikke vil ende som Krummes mor, hvis gulv aldrig tørrer, og det ender med, at Krumme familien må hive det hele op, er det en god idé at have styr på, hvordan du gør, inden du kaster dig ud i det. Der er forskel på, hvilken behandling dit gulv skal have, alt efter hvilken lak der er på i forvejen, om det er et gammelt (tidligere) lakeret gulv, eller om det er helt nyt eller afhøvlet. Hvis du er i tvivl, kan det være en god idé at forhøre sig med et gulvafslibnings firma.

Afhøvlet eller nyt gulv?

Hvis træet er nyt eller afhøvlet, er det vigtigt, at du fjerner alt støv og snavs, før du går i gang med lakeringen. Du kan støvsuge og tørre efter med en fugtig klud. Når træet så er helt tørt, grundes med en fortyndet lak. Herefter mellemslibes med fint slibepapir, og når lakken er helt tør, fjernes alt slibestøv. Når du har gjort det, er du klar til at give gulvet lak.

Gulv der allerede er lakeret?

Hvis dit gulv derimod er lakeret i forvejen, skal du starte med at gøre gulvet rent i grundrens. Du kan vaske gulvet i eddikesyrevand (i forholdet en til fire). Herefter skylder du grundigt efter med rent vand. Du bør også fjerne al den lak, som ikke hæfter. Hvis der er områder af dit gulv, som er særligt fedtet eller udsat, kan det være nødvendigt at bruge en slibesvamp.

Gør gulvet klar

Før du går i gang med selve lakeringen, skal gulvet være helt rent, tørt og fri for alt der hedder harpiks, fedt, olie, voks, kalk og sæberester. Er gulvet ikke rent, risikerer du, at lakken ikke vil hæfte, så den kommer til at skalle eller krybe. Alt efter dit gulv, kan det være en god idé at matslibe overfladen grundigt.

Hvilken type pensel?

Når du skal lakere dit gulv, skal du bruge en bred pensel med korte børster, eller en korthåret lakrulle med en stor rullediameter. Derudover skal du bruge en form for afdækningsplast samt tape, så du er sikker på, at lakken kun kommer derhen, hvor den skal.

Start med lakering

Når du skal lakere, er det vigtigt, at du stryger eller ruller langs træets årer, hvilket næsten altid er i bræddernes længderetning. Hvis du vil undgå overlapninger eller huller, kan det være en god idé at lakere to brædder af gangen – i fuld længde. Når du lakerer, er det vigtigt, at du gør det “vådt i vådt”, hvilket vil sige, at du ruller eller stryger tilbage i våd lak.

Når du lakerer, skal du endelig bruge rigeligt med lak. Hvis du kommer til at trække for meget i lakken, risikerer du nemlig, at det færdige resultat bliver plettet. For at få det bedste resultat kan det godt betale sig at lakere ad flere omgange. Hvis du lakerer to til tre gange, holder lakken længere. Husk dog på, at lakken skal tørre helt mellem lakeringer.

Tørretid efter lakering

Alt efter hvilken type lak, du bruger, er tørretiden forskellig. Tørretiden og fremgangsmåde vil som regel stå på lakkens indpakning, men hvis du er i tvivl, er det en god idé at lave en prøvelakering eller rådføre sig med en fagmand, læs eventuelt og afslibning her.

Det er altid en god idé, at lave en test på et mindre område af gulvet, for at se, hvordan lakken opfører sig, og om den vil binde på dit gulv.