Sådan kommer du uønskede træstubbe til livs

Sådan kommer du uønskede træstubbe til livs

Har du også været godt i gang med haven her henover sommeren? Du har måske fået slået græs, klippet hæk og nogle andre småting – eller du har måske fået fældet nogle træer og fjernet nogle buske. Hvis det er tilfældet, så står du helt sikkert tilbage med nogle knap så æstetiske træstubbe, som du sikkert meget gerne vil af med, så du kan bruge pladsen på noget andet. Det kan du heldigvis også – og stubfræsning er svaret.

Man taler ofte om to begreber, når man taler om at fjerne uønskede træstubbe: stubfræsning og rodfræsning. Men hvad er egentlig hvad?

Stubfræsning

Hvis du gerne vil have fjernet en træstub eller to, så er stubfræsning det rette valg for dig – og der er mange gode grunde til at vælge stubfræsning. Stubfræsning er nemlig en relativt skånsom metode til fjernelse af både træstubbe og rødder. Stubfræsning kræver en stubfræser, men det er altså ikke lige en opgave, som du selv skal prøve at klare hjemme i haven. Det kan nemlig sagtens være, at du skader mere end du gavner, når du selv går i gang – specielt når du ikke selv har forstand på det. Hvis du betror opgaven til en professionel, der har erfaring med stubfræsning, vil du uden problemer kunne genplante et træ præcis dér, hvor træstubben var – og det betyder selvfølgelig også, at du sagtens i stedet kan plante en hæk, et bed eller noget helt tredje.

Rodfræsning

Hvis du skal have bortfræset mange rødder og løsnet jorden, så er rodfræsning det rette valg for dig. Det kan f.eks. være nødvendigt i forbindelse med stubfræsning, da træer efterlader mange og dybe rødder i haven, som du ellers ikke sådan kan komme af med – og som kan forhindre dit arbejde andre steder rundt om i haven. Rodfræsning på større arealer rundt om uønskede træstubbe gør det faktisk nemt for dig at anlægge bl.a. bede og græsplæner rundt i haven, da det gør jorden løs og medgørlig.

I mange tilfælde vil det være den bedste løsning at investere i både stub- og rodfræsning, så både træstubben og rødderne bliver fjernet med det samme. Det giver dig et helt hvidt lærred, som du selv kan fylde med bl.a. havebede, græs og meget mere.