Sådan får du bugt med rotter i huset

Sådan får du bugt med rotter i huset

De er enhver husejers værste frygt: rotter! Desværre afholder det ikke rotten fra at trænge sig ind i vores hjem og drive os til vanvid ved tanken om deres blotte tilstedeværelse.

Faktisk skal rotten blot bruge et vandrør, et vindue på klem, en ventilationsskakt eller anden indgang på bare et par centimer, så klemmer den sin krop igennem og tager ly i vores hjem.

Her finder den til rette, og du er ikke i tvivl om, at du har rotter, når du ser de mange tegn.

saadan-faa-du-bugt-med-rotter-i-huset-bedrehusoghave-dk

Sådan ser du, om du har rotter

Selvom rotter typisk holder til i kloaksystemet, finder nogle stykker i ny og næ vej til overfladen. Rotterne starter med at søge efter føde omkring dit hus, som i f.eks. skraldespande eller i et skur, og finder de det, kan det ende med, rotterne finder vej ind i huset.

Det er dog ikke udelukkende fødevarer, der tiltrækker rotterne. Er der gamle bildæk, havehynder eller andet, der kan give godt ly i nærheden af en fødekilde, så er betingelserne ideelle. Finder rotterne sådanne betingelser, og finder de vej ind i dit hjem, ser du det typisk ved at:

  • Det støjer. Rotterne støjer typisk, og det vil du bemærke, da du kan høre gnavelyde samt hvin. Støjen kan komme fra vægge og hulmure, lofter eller under gulvet.
  • Det lugter. Og det lugter grimt. Særligt tæt på reden er der en meget kraftig stank, som er ubehagelig. Stanken vil sprede sig, og der opstår en skarp lugt i huset.
  • Det flyder med ekskrementer. Du vil støde på rotteekskrementer, der ligger spredt over huset. De er cirka 1.7 cm lange og har en tykkelse på 0.6 cm.
  • Du kan se deres spor. Som særligt stammer fra urin og trækker brune stænk med sig rundt.
  • Du kan se huller. Rotterne gnaver i alt. Du vil derfor støde på huller og afgnavede ledningsstumper. Hullerne kan opstå i alt fra træmøbler til isoleringsmaterialer.

Sådan får du rotterne væk

Lider I af rotter på loftet, er det blevet en moderne løsning at anvende ultralyd.

Ultralyd lyder måske ikke videre drabeligt eller bekæmpende, men er den bedste løsning af flere årsager. Modsat skadedyrsbekæmperen, slår du ikke rotterne ihjel med gift. Når man anvender gift, spiser rotterne den og dør tilfældige steder i hjemmet. Det kan betyde, de får lov at ligge og gå i fordærv, hvilket lugter ganske stygt.

Ultralyd, derimod, udsender en høj bølgefrekvens, der ikke kan høres af mennesker, men virker så rotterne forlader deres bo – altså dit hjem.

Et sådant ultralydsapparat skal blot tilsluttes en stikkontakt, så er det allerede i færd med at skræmme rotterne væk – helt uden brug af gift eller med risiko for døde rotter, der ligger og går i forrådnelse.