Gode råd til belægninger og vedligehold af belægningssten udendørs

Gode råd til belægninger og vedligehold af belægningssten udendørs

Snart er foråret på vej, og det bliver igen muligt at kaste sig over de praktiske udendørs projekter i hus og have. Ønsker du at anlægge en ny indkørsel, terrasse eller måske et stisystem gennem din have? Så er det oplagt at bruge belægningssten. Det er vigtigt, at belægningen sker ordentligt fra start, for at den holder så længe som muligt. Så slipper du for pludselig at skulle lægge hele eller dele af belægningen om allerede efter et par år. Læs med her og få nogle gode tips til hvad du skal være særligt opmærksom på, når du går i gang med dit belægningsprojekt.

easystone-bedrehusoghave-dk

Underlaget skal være i orden

Det er ekstremt vigtigt, at underlaget er fuldstændig i orden, inden du begynder at lægge selve belægningen. Hvis ikke den er det, risikerer du at skulle lægge det hele om efter de første par regnskyl. Det anbefales at anvende hele 3 lag i belægningens underlag: Et bundsikringslag, et stabilgruslag og et afretningslag. Så selvom mange tror, at selve belægningsarbejdet er den mest krævende del af projektet, så er det faktisk det forudgående underlags-arbejde, som kræver mest. Det er klart at jo hårdere og jo mere stabilt et underlag du får lagt, jo bedre vil din belægning også kunne holde den ønskede position. Men det tager tid at lægge et stabilt underlag.

 

Hvis du er ude efter en nu-og-her-løsning til en gangsti i haven, så kan du dog reelt set slippe lettere, hvis jorden vel at mærke er hård, og hvis du ikke har et problem med måske at skulle lægge stien om allerede efter et par sæsoner. I så fald kan du eventuelt vælge at lægge belægningen uden bundsikringslag, stabilgruslag og afretningslag. Dette gælder dog på ingen måde for anlægning af terrasser og indkørsler. Her skal lægges både bundsikringslag og afretningslag bestående af vasket sand. Er der tale om en indkørsel, så skal der mellem bundsikringslaget og afretningslaget lægges et stabilgruslag på omkring 15 cm i dybden. Hellere for meget end for lidt. Hvis din jord er blød, eksempelvis på grund af et højt ler- eller vandindhold, så kan du med fordel anvende en tilsvarende dybde af stabilgrus dér. Det gælder i øvrigt også for gangstier i haven, hvis jorden er blød, og du ønsker en løsning, som holder i lang tid. Er jorden mere hård, kan der anvendes en mindre mængde stabilgrus. Men husk – hellere for meget end for lidt.

Belægningssten skal lægges i et fast mønster

Det er lettest at arbejde i firkanter og rette linjer. Lige så snart du vil lave buer, cirkler og lignende, kræves der meget mere tid, og det er også sværere, hvis altså der skal lægges en jævn dækkende overflade uden mellemrum. Og husk: jo større mellemrum du har mellem dine belægningssten, jo mere grobund vil der også være for ukrudt. Også selvom der måske ikke er jord i hullerne. Det kommer der nemlig med tiden. Og ukrudt koster tid, hvis du vil holde den belagte flade ren. Hvilket mønster du skal lægge dine belægningssten i afhænger af dine egne præferencer og dine økonomiske prioriteter (hvis du skal have en professionel til at lægge belægningen), eller hvor meget tid du ønsker at investere i projektet (hvis du selv vil lægge dine belægningssten). Der er utallige muligheder for mønstre. Er du begynder, og vil lægge selv, så kan det anbefales at lægge dine belægningssten i ”halvstensforbandt” eller ”blokforbandt”, som er klassiske og lette mønstre. Du kan søge eksempler på disse mønstre frem i Googles billedsøgning. Hvis du har ønsker til det færdige resultat, som ligger ud over din egen evne, så kan det anbefales at kontakte et belægningsfirma. Når du ved, hvad du vil have, kan du købe billige belægningssten hos Easy-Stone.

Vedligehold af belægningen

Når du har lagt dine belægningssten, er arbejdet ikke slut. Som med alt andet kræves en vis vedligeholdelse, for at sikre et resultat, som holder sig flot og funktionelt på lang sigt. Med tiden vil der samle sig støv og skidt i rillerne mellem belægningsstenene, og det danner grobund for de vindbårne frø, som lander på belægningen. Et par små spirer hist og her kan virke uskyldige, men det er netop i dette stadie, at det er vigtigt at bekæmpe ukrudtet – inden det når at skyde dybe rødder, for så er ukrudtet mere omstændeligt at fjerne. Du kan eksempelvis bruge en gasbrænder til at svide ukrudtet et par gange i løbet af sommerhalvåret og på den måde holde det nede. Sørg også for at holde din belægning fri for skidt i det hele taget, eksempelvis ved at feje jævnligt.