Sådan skaber du en mere indbydende kælder

Sådan skaber du en mere indbydende kælder

Det er skønt at have en kælder i sit hjem, som giver lidt mere plads. Desværre får kælderen tit blot funktion som det sted, hvor man sætter ting hen, man ikke bruger så tit. På den måde får man ikke det fulde udbytte af kælderen, som ellers kan tilføre stor værdi til hjemmet. Det er dog nemt at ændre ved blot at følge tre små fifs, som vi her vil præsentere dig for.

Start med luften

En af grundene til, at mange ikke opholder sig særlig tit i deres kælder, er især, at der kan være et dårligt indeklima. Det er måske sjældent, at du får luftet ud dernede og der kan være en tendens til, at der er en rimelig høj luftfugtighed, der gør, at det ikke er særlig behageligt at være der længere tid af gangen. Et af de mest effektive midler mod en kælder, der har et dårligt indeklima er en affugter.

Affugtere trækker fugten ud af luften samtidig med, at den renser den. Når den sænker luftfugtigheden, mindsker det blandt andet risikoen for, at der dannes mug og svamp. Desuden bekæmper det også dårlig lugt. Der er dog stor forskel på, hvor effektive affugtere er, og det er derfor vigtigt, at du har en af de bedste affugtere, hvis du vil have en kælder med et godt indeklima.

Gør det hyggeligt

Kælderens udseende har en stor indflydelse på, om man har lyst til at opholde sig der. Der er for eksempel ikke meget ved at sidde i et rum, hvor malingen på væggene krakelerer. Derfor er et godt tip til at skabe en indbydende kælder, at maling kan gøre underværker. Da kældre ofte kan være ret mørke på grund af mangel på vinduer, kan det være en god idé at vælge nogle lysere farver til væggene. I så fald vil man i mindre grad få følelsen af at være “under jorden”.

For at gøre kælderen endnu hyggeligere kan du sætte nogle møbler derned, så du i højere grad har muligheden for at opholde dig der. Hvilke møbler kommer naturligvis an på, hvad du vil med kælderen, men generelt er det en fordel, hvis de møbler, du sætter ind, er funktionelle.

Ryd ud gamle minder

Som nævnt er kælderen tit et sted, hvor vi smider alle de ting hen, som vi ikke bruger så tit. Hvis du vil have mere ud af kælderen, bør du forsøge at inddæmme det rod, som det ofte kan blive på grund af ting, vi ikke nænner at smide ud. Hvis der er for mange “overflødige” ting i kælderen, vil man få en følelse af at være klemt inde, når man opholder sig der.

Kælderen kan sagtens stadig tjene sit formål som opbevaringssted for ting, men her kan du gøre klogt ved at sætte system i tingene. Du bør forsøge at samle tingene i én del af kælderen frem for at have dem spredt flere steder. På den måde får du en rummelighed, hvilket vil gøre kælderen mere attraktiv at være i.