Sådan holder du styr på økonomien til dit næste gør-det-selv projekt

Sådan holder du styr på økonomien til dit næste gør-det-selv projekt

Som gør-det-selv-mand er det måske ikke altid ligefrem økonomien, man tænker mest på, når man går i gang med et nyt projekt. Det er mere spændende at tænke på materialer, funktionalitet, og hvordan det hele kommer til at se ud, når man engang er færdig.

Det er dog utrolig vigtigt at have 100% styr på økonomien, når du går i krig med et større projekt, da alt gælden ved et sådant projekt hurtigt kan forsvinde, hvis økonomien sejler, og der ikke er penge til at gøre det færdigt på den måde, du havde tænkt dig det.

I denne artikel giver vi dig derfor en række konkrete tips til, hvordan du kan planlægge og holde styr på økonomien til dit næste gør-det-selv-projekt.

Vær en økonomisk realist

Når du planlægger dit projekt, så er det vigtigt, at du er realistisk omkring, hvad det kommer til at koste. Budgetter gerne med 10-15% mere, end hvad du regner med, at tingene kommer til at koste. På den måde undgår du at løbe ind i en mur, hvis der pludselig er noget, der koster meget mere end planlagt.

Tag evt. et smut ned i dit lokale gør-det-selv-center og medbring din materialeliste. Få så en kompetent medarbejder til at give deres bud på priser på alle dine materialer. På den måde får du et realistisk bud på, hvad dit projekt samlet set vil komme til at koste

Brug Excel eller Google Sheets

Excel er et genialt værktøj til at skabe overblik over selv de største datamængder. Du bør derfor lave dit budget i Excel, så nu nemt og hurtigt kan få overblik over dine udgifter, og hvad det hele samlet set kommer til at koste.

Har du ikke Excel, kan du med fordel bruge Google Sheets, som kan beskrives som en online og gratis light version af Excel. Det smarte ved Google sheets er, at det er online, og du kan derfor altid tilgå dit budget via f.eks. din smartphone, når du står i byggemarkedet og finder priser på dine materialer.

Få hjælp til det du ikke selv kan klare

I stedet for at planlægge at du kan klare alt selv, så være realistisk omkring, hvad du egentlig kan. Kaster du dig ud i noget, som du måske burde have en professionel til, ender det måske med at koste dig dyrt, fordi det skal laves om, og du bruger flere materialer og mere tid end først planlagt. Vær derfor realistisk omkring hvad du selv kan lave, og hvad du skal have en professionel til – det vil spare dig både tid og penge i sidste ende!

Hvad nu hvis økonomien skrider?

Hvis økonomien skrider, og der ikke er penge til at gøre det helt færdigt, har du dybest set 2 muligheder. Enten så sætter du projektet på pause, eller også går du ud og låner penge.

Det mest økonomisk ansvarlige valg er selvfølgelig at vente, til økonomien er til at gøre projektet færdig, men hvis det f.eks. er et nyt køkken eller badeværelse, du er ved at bygge, kan man jo ikke altid bare udskyde det.

Hvis du derfor overvejer at gå ud og låne, bør du som udgangspunkt gå efter det sted, hvor du får den laveste rente. Her er det selvfølgelig først og fremmeste familien, som du kan se, om du kan låne af. Her er renten jo typisk 0%, men vær sikker på at du kan betale tilbage, da penge er noget af det værste, der kan splitte familier ad. Efter familien kan du prøve banken, da banken giver dig nogle relativt lave renter. Hvis banken ikke vil låne dig penge, kan du prøve en online låneudbyder. Her kan du typisk godt låne penge, men renterne er så også i den høje ende. Brug evt. en oversigt som denne til at finde det billigste forbrugslån, inden du vælger den første og bedste udbyder.