Sådan vælger du den rette spisebordslampe

Sådan vælger du den rette spisebordslampe

Spisebordet er samlingspunktet for langt de fleste danske familier. Det er her, familien samles for at spise sammen, udveksle nyheder og nyde samværet over en god middag. Belysning kan være med til at gøre stemningen omkring spisebordet endnu mere hyggelig og hjemlig. Det er derfor ikke ligegyldigt, hvilken belysning man har over spisebordet.

Det vigtigste at tænke på, når man køber spisebordslampe er, at lampen ikke blænder, når man sidder ved bordet. Belysningen skal være hyggelig og behagelig, og behøver ikke være lige så skarp som ved fx skrivebordet. Hvis lampen over spisebordet er den eneste belysning i rummet, kan det være en god idé at vælge en lampe, der både sender lyset ned på bordet og ud i rummet med en stor lysspredning. Hvis der til gengæld er andre lyskilder i rummet, kan det være fint at have en lampe, der kun sender lys ned på bordfladen.

spisebordslampe

En jævn belysning

Med en spisebordslampe er det vigtigste at have en jævn og behagelig belysning over bordfladen. Hvis man har et meget stort spisebord, kan det være en fordel at have flere små loftslamper til at skabe den jævne belysning, da det kan være svært for én stor lampe at sprede lyset udover hele spisebordet. For at undgå at spisebordslampen blænder, handler det om at indstille loftslampen rigtigt, så den har den rette højde over bordet. Der findes desuden også særlige blændfri lamper, der har et design, der gør, at den ikke blænder.

Spisebordet bliver brugt til mange forskellige anliggender, og derfor kan det være en god idé at købe en spisebordslampe, der er dæmpbar. På den måde kan man variere lyset alt efter hvilken stemning, man ønsker at skabe – så passer lampen både til hverdag med rugbrødsmader og til mere romantiske middage eller selskaber.

Blikfanget i rummet

Spisebordslamper kommer i alverdens design og farver. Det er derfor helt op til én selv, hvilken rolle spisebordslampen skal spille i rummet. Hvis man har et rundt eller ovalt spisebord og ønsker at understrege dette og skabe en god harmoni, kan det være en god idé at vælge en spisebordslampe med runde former. Men man kan også lade spisebordslampen være blikfanget i rummet og vælge en mere utraditionel form eller stærk farve, der kan skabe mere liv i hjemmet og være et udtryk for ens personlige stil.