Alt du skal vide om kompost

Alt du skal vide om kompost

Kompost er en gødning til planter, som er lavet ud af gammelt køkkenaffald som for eksempel mad, der er blevet for gammelt eller skræller fra frugt og grøntsager. Du kan selv lave din egen kompost i haven eller, hvis du leder efter en nemmere løsning, købe det.

Du kan købe kompost i diverse byggemarkeder og plantecentre. Før du køber, så kan det være en god ide at benytte en hjemmeside, der kan sammenligne priserne sådan at du sikre dig at få din kompost til den bedst mulige pris. Se mere her.

Kompost er en nærringsrig type jord, som man bruger på sine planter. Den fungerer ligesom gødning, da planterne kan optage næringen fra komposten, og derfor kan benytte den til at vokse.

De næringsstoffer som komposten indeholder, er nogle som planterne bruger som for eksempel nitrat, svovl og fosfat

Sådan bruger du kompost

Når du har din kompost, enten hjemmelavet eller købt, så skal det spredes ud over jorden, ved planterne i haven, eller på græsplænen, men kan sågar også bruges til indendørs planter. Der skal ligge cirka et lag på 1 cm kompost oven på planternes jord, og hvis det er et træ eller en busk gerne 6-8 cm.

Du kan også blande komposten ind i det øverste af jorden sådan at det nemmere og hurtigere trænger ned til rødderne, og hvis det er en helt ny plante der skal plantes, kan du også putte kompost ned, inden du putter planten ned i jorden.

Da komposten er meget stærk, kan du ikke bare plante direkte i udelukkende kompost. Det skal altså blandes med normal jord. Der er forskellige måder man kan blande det op på. Nogle planter har det godt af, at der også er sand med i, og andre kun jord og kompost.

Som sagt kan du også bruge kompost på din græsplæne. Det gør du ved at blande koposten med sand, og derefter sprede det ud over græsplænerne, så det ligger i et lag på cirka 1 cm. Herefter skal du rive med en rive, så alt næringen kommer godt ned til jorden.

Derfor skal du lave din egen kompost

Der er mange grunde til, hvorfor du skal lave din egen kompost. Her kan du får et par gode grunde til, hvorfor du burde gå i gang lige nu, med at skabe din helt egen gødning hjemme i haven.

  1. Det er godt for miljøet. At lave din egen kompost er godt for miljøet. Det er det fordi det minimerer den mængde skrald, der sendes til forbrænding, og derfor også mængden af co2 der udledes.
  • Det er billigt. Det er en del billiger at lave kompost end at købe det. Det du bruger i din kompost, er ting man allerede har derhjemme, og som du ikke kan komme uden om. Så derfor kan du jo bruge det til noget nyttigt i stedet for at smide det væk.
  • Det er en god aktivitet. Det at kunne lave kompost i familien, er en god aktivitet som alle kan hjælpe til med.