Sådan laver du din egen kompost

Sådan laver du din egen kompost

Kompost er madrester som du ikke kan bruge, der bliver lagt i en bunken og over tid vil blive til jord, som du kan bruge til at gøde dine planter med. Der er flere og flere familier, der begynder at lave deres egen kompost, både på grund af de fordele det kan give for haven, men også af andre grunde.

Det at have en kompostbunke kan for eksempel hjælpe med at komme af med at komme af de madrester, man normalt bare ville smide ud. På den måde er du også med til at bekæmpe madspild.

Det er dog ikke alt mad, der må komme i kompostbunken. Der må nemlig ikke bruges kød og mælkeprodukter eller pap. Det betyder at der udelukkende må puttes grøntsager, frugt og andet vegetabilsk køkkenaffald i bunken.

Hvis du kunne tænke dig alle de gode dele ved kompost, men ikke har plads eller overskud til at lave dit egen, og vente på det bliver færdigt, så kan du altid købe noget. Hvis du vil have den bedste pris, kan du bruge hjemmesider, der sammenligner priserne fra forskellige steder, som den her.

Hvor skal den være henne og hvad skal du overveje?

Når du skal lave din egen kompost, er det vigtigt at du har plads til det.  Hvis du har en græsplæne, kan du blot lave en bunke på jorden, men hvis du ikke har så meget plads, og måske gerne vil have gemt komposten lidt væk, så kan du bruge forskellige beholdere.

Disse beholdere har ofte også låg på, sådan at du hverken behøver at se, eller at lugte, til komposten. Du kan både købe dem eller bygge dem selv. Husk på at størrelsen af beholderen tit følger med, hvor mange personer, der er i husholdingen. Dvs. jo flere mennesker, jo mere skrald.

Når du har valgt et sted, og en beholder, så kan du gå i gang med at kompostere dit køkkenaffald. Det er en god ide at tjekke til komposten et par gange om ugen, og dreje rund i det for at sikre sig, at alt skraldet bliver omdannet til jord.

Et god tip er at bruge specielle kompostorme, der kan hjælpe bunken på vej. Når du bruger orme, går det som regel en del hurtigere med at få jord. Du kan finde ormene i specielle butikker eller få dem fra nogle, hvis du kender nogle med deres egen kompost.

Gode grunde til at have en kompostbunke

Når du så har lavet din egen kompost, kan du bruge en smule på dine planter, som en slags gødning, og hvis du er rigtig venlig, måske give noget til naboer og venner, sådan at de kan bruge noget til deres planter.

Det kræver selvfølgelig lidt mere at lave sin egen kompost end at købe det, men det er alligevel en smart løsning da du allerede har alle de ting du behøver. Du får også brugt dit affald på en nyttig og brugbar måde, der ikke bare er godt for miljøet, men også for dig.