Den vilde have: Gør haven mere vild og hjælp naturen

Den vilde have: Gør haven mere vild og hjælp naturen

Gør din have mere vild og hjælp både dyr og mennesker. Du behøver ikke at være professionel gartner for at have en vild have. Faktisk er det nemmere, end du måske tror at lave en have med vilde blomster, urter og bær!

En vild have er en have, der er fyldt med blomster, græs og vilde buske. Den kan være lige så stor eller lille, som du vil, og du kan anlægge den hvor som helst – selv i byen!

Hvorfor have en vild have?

Der er mange grunde til at have en vild have. For det første er det godt for dyrelivet. En vild have er et hjem for bier, sommerfugle og andre insekter samt fugle og smådyr. Den er også med til at holde vores miljø sundt ved at forbedre luftkvaliteten og mindske udvaskning. For det andet er en vild have fantastisk for mennesker. Det er et smukt og afslappende sted at tilbringe tid, og det kan være en rolig oase midt i en travl by. En vild have er også en god måde at lære om naturen på og at komme i kontakt med miljøet.

Hvordan begynder jeg?

Hvis du ikke er sikker på, hvor du skal starte, får du her et par tips:

– Drop plænen! Græs er dejligt, men det er ikke naturligt i en vild have. Erstat den med blomster, urter eller vilde buske.

– Brug økologiske havebrugsmetoder. Undgå at bruge pesticider og andre kemikalier, og lad naturen gå sin gang. Økologiske haveprodukter laves blandt andet af Farmergødning.

– Omfavn den vilde stil! Lad nogle af planterne vokse vildt og lad naturen gå sin gang.

– Vær kreativ! En vild have kan være lige, hvad du ønsker, at den skal være. Du kan gøre den så vild eller så tam, som du vil.

Gode blomster til den vilde have

Nogle af de bedste blomster til at plante i en vild have er:

Solsikker, Tusindfryd, Morgenfruer, Lupiner, Verbena, Asters og Sortøjede Susaner

Disse blomster er alle nemme at dyrke, og de vil tiltrække bier, sommerfugle og andre insekter. De findes også i en lang række farver, så du kan skabe en vild have, der både er smuk og dyrelivsvenlig.

Gode urter til den vilde have

Urter er et andet godt valg til en vild have. De kan bruges til at tiltrække bier og sommerfugle, og mange krydderurter har også medicinske egenskaber. Nogle gode urter at inkludere er:

Lavendel, Kamille, Rosmarin, Timian og Mynte

Gode urter til den vilde have

Bær er også et godt valg til en vild have. De giver føde til fugle og andre små dyr, og de findes i mange forskellige farver og størrelser. Nogle gode bær at plante er bl.a:

Hindbær, Jordbær, Blåbær, Brombær, Solbær og Stikkelsbær

En vild have er en god måde at hjælpe naturen på, og det er også meget sjovt.Så hvorfor ikke give det en chance?