Få højbede i køkkenhaven

Få højbede i køkkenhaven

Overvejer du at dyrke dine egne grøntsager? Så skulle du måske overveje at gøre det i et højbed. Der er både praktiske og æstetiske grunde til at benytte højbede i køkkenhaven, og det behøver ikke være besværligt at komme i gang. Her kan du læse om fordelene ved højbede, og få inspiration og tips til materialevalget, uanset om du vil købe færdiglavede højbede, eller selv bygge dem fra bunden.

bedrehusoghave-dk-faa-hoejbede-i-koekkenhaven

Fordelene ved et højbed

Køkkenhaven er først og fremmest en arbejdsplads, og du kommer hurtigt til at bruge mange timer på at så, gøde, luge og høste dine afgrøder. Derfor er det også vigtigt med gode arbejdsforhold, og her er højbede et genialt valg. De giver dig nemlig mulighed for at få planter og afgrøder op i højden, så du dermed skåner ryggen, når du arbejder med dem.

Har du problemer med dræbersnegle, er højbede også et oplagt valg. Er du træt af at dyrke lækre grøntsager, som sneglene når at spise, inden du og din familie får smagt dem? I stedet for helt at opgive drømmen om hjemmedyrkede grøntsager, så kan et højbed med sneglekant være løsningen. En sneglekant er en skrå kant øverst på dit højbed, som forhindrer snegle i at passere. Færdiglavede højbede kan ofte leveres med sneglekant.

Med et højbed får du også mulighed for at så lidt tidligere end dem med traditionelle bede. Jorden i højbedet bliver nemlig hurtigere varm og tør efter vinterens fugt og kulde, og giver gode forhold for dine grøntsager.

Sidst men ikke mindst er der det æstetiske; højbede ser godt ud, og pynter i din have, og de kan desuden danne en flot afgrænsning mellem køkkenhaven og den øvrige have. Således opnår du en helhedsfornemmelse med plads til det hele. Drømmer du også om en storslået køkkenhave med højbede, men mangler penge til at realisere havedrømmen, kan du låne penge til at komme i gang med dit haveeventyr her.

Valg af materialer

Højbede kan laves i mange materialer, men træ (bl.a. lærk og eg) er det klassiske valg. Sten, plast og beton er også muligheder, som ofte anvendes til højbede. Med hensyn til holdbarhed, er sten naturligvis det bedste, og træ det dårligste, idet træ nedbrydes ret hurtigt ved jordkontakt. Vælger du de rette træarter, kan du dog opnå en acceptabel holdbarhed. Egetræ angives til at have en forventet levetid på 15 år, og robinietræ helt op til 35 år.

Træ har dog mange andre fordele, som du bør tage med i overvejelserne. Færdigbyggede højbede i træ kan være en relativt billig løsning, og vælger du at bygge selv, er træ jo et lækkert materiale at arbejde med. Har du børn eller børnebørn, vil de helt sikkert gerne hjælpe til, og I kan sammen få en weekend til at gå med et hyggeligt have-projekt.

Måske vil du være fristet af at bygge højbede af gamle jernbanesveller, men det skal du helst undgå. Jernbanesveller kan være flotte, men de indeholder det giftige stof kreosot (stenkulstjære), og bør ikke anvendes i forbindelse med dyrkning af grønsager. Køb i stedet nye miljøvenlige sveller i robinie- eller egetræ i samme kraftige dimensioner.

At bruge plast til højbedet er også oplagt. Det er ofte den billigste løsning, men du skal være opmærksom på, hvilken type plast du anvender. De fleste plastprodukter er lavet af polyethylen, og dem kan du uden problemer anvende i køkkenhaven. Hvis du vil være på den sikre side, kan du kigge efter glas og gaffel-mærket, som ofte vil optræde, når et produkt er målrettet fødevarer. Vær dog opmærksom på, at glas og gaffel-mærket er en frivillig mærkningsordning.

Højbed af pallerammer

Har du ikke tid eller lyst til at bygge et højbed fra bunden, findes der også en nem og meget populær løsning: Pallerammer. De er billige, især som genbrug, og lette at få fat i. De kan desuden stables, så du nemt kan opnå den ønskede højde, eller evt. skabe højbede af varierende højde.

Pallerammerne er fremstillet af ubehandlet nåletræ, og har galvaniserede hjørnesamlinger. De holder måske ikke så mange år, men har du brug for en enkel og hurtig løsning, er det et oplagt valg. Vær generelt opmærksom på at højbede, herunder højbede af pallerammer, kan have skarpe kanter og hjørner.