Lav et Drivhus / Mini Udestue
Dette indlæg omhandler hvordan jeg tidligere byggede et drivhus / mini udestue fra bunden, efter det gamle type drivhus var fuldstændig ødelagt af Bodil-stormen.
I det følgende kan du læse mere om:
- Tidsforbrug / Pris / Materialer.
- Hurtigt billede af det nye færdige drivhus, og det gamle drivhus.
- Vinduesruder og hvorfor de var så billige.
- Skelettet / konstruktionen.
- Glaslister laves.
- Vinduesruder isættes.
- Træbeklædning.
- Indflytningsklart drivhus.
Tidsforbrug / Pris / Materialer.
Tidsforbrug:
Cirka 4 hele weekender.
Pris:
Cirka kr. 2000,-
Materialer:
Trykimprægneret stolper / lægter / reglar til skelettet.
(Husk altid at kigge det trykimprægneret træ igennem hvis du henter det hos trælasthandlen. De kan godt være skæve).
Krydsfiner træplader med spor til beklædning.
Trapezplader til taget.
Vinduesruder.
Beslag, skruer & søm.
Derudover har jeg brugt:
Skruemaskine, bordrundsav, kap- & geringssav, vinkel, vaterpas, murersnor, diverse træbor, listesaks, hammer.
Her kan du se det færdige resultat af drivhuset / mini udestuen.
Det gamle type drivhus, så ud som følgende:
Vinduesruder
Projektet har været længe undervejs i forhold til nogle af materialerne. Jeg er nemlig så heldig at kende nogle søde tømrer som jeg spurgte, om de ikke kunne sætte gamle vinduer til side når de alligevel skiftede dem for kunder. Skulle du ikke kende nogen tømrer kan du være heldig at få nogle vinduer på genbrugspladsen eller andet genbyg / genbrugssted.
Typisk skriftes vinduer og døre pga. råd og svamp i træet og derved er der altså ikke noget galt med selve ruden. På det følgende billede kan du se vinduerne fra en gamle sognegård.
Vinduesrammerne blev skilt ad og vinduesruderne blev taget ud. Typisk gøres det nemt ved at tage drypskinnen af først og derefter glaslisterne. Vinduesrammerne er blevet skåret op til brændeovnen. Ældre vinduer er lavet af kernetræ som har en virkelig god brandværdi.
Skelettet / konstruktionen.
Det første jeg gjorde var at rejse skelettet til drivhuset, som det ses på efterfølgende billeder. Bundrammen er lavet af trykimprægneret reglar og hjørnerne af 95×95 mm stolper. Den diagonale lægte er blot for at holde konstruktionen inden kryds og spær bliver fastgjort.
Derefter blev der lagt spær, sat kryds i felterne og vinduesbundrammen blev ligeledes skruet fast. Da det var gjort blev lægter flækket ned så de kunne agere nye vinduesrammer. Efterfølgende blev der skåret ud i spærrene og taglægterne blev fastgjort. Jeg lagde trapezplader efter de var skåret på målene og sternbrædder blev monteret så de er beskyttet af en trapezpladetop.
Glaslister
Da dette var klaret lavede jeg mine egne glaslister. Dette blev gjort af lægter som først var flækket ned og efterfølgende skåret i 35 graders vinkel. Hvorfor ikke bare købe glaslisterne færdige? Ja, så fik de ikke den profil jeg gerne ville have, og det var også blevet meget dyrere. Glasliste cirka kr. 13,- pr. meter. Lægter cirka kr. 7,- pr. meter, hvor der bliver 8 meter glasliste af én meter lægte. Give and take 🙂
De grimme samlinger fik akrylfugemasse, husk det skal være til udendørsbrug og malebart.
Vinduesruder isættes
Ruderne blev efterfølgende isat og der blev monteret glaslister indvendigt i det nye drivhus der virkelig begyndte at tage form.
Træbeklædning
Da ruderne alle var sat i blev der skåret krydsfinerplader med spor. De næste billeder viser hvordan det blev gjort. Skulle jeg helt selv vælge havde jeg brugt træprofilbrædder til beklædningen, men det ikke altid man selv bestemmer 🙂
Indflytningsklart drivhus
Det færdige drivhus blev indflytningsklart og planter samt stole blev sat ind.
Et drivhus kan bygges på mange måder jeg har valgt at gøre det på min måde, men det kun fantasien som sætter grænser. Man kunne også havet lavet dobbelttag med kip som et traditionelt drivhus har. Det har været et sjovt og spændende projekt som varmt kan anbefales. Synes du projektet er lidt for uoverskueligt kan du også finde traditionelle drivhuse her hos Wupti.com i et stort og bredt udvalg – og til særdeles fornuftige priser.
Lovgivning om Drivhuse
Husk at tage et kig på lovgivningen om drivhuse, det der hedder BR10.
Hvis dit byggeri er på bopælsadressen må du typisk bygge op til 35 kvm uden byggetilladelse. Hvis det er op til 50 kvm skal du blot anmelde byggeriet til kommunen. Er det over 50 kvm skal du have en byggetilladelse. Husk: Det er lidt anderledes ved fritidsboliger, såsom sommerhuse.
Husk ikke at overskride bebyggelsesprocenten som normalt for parcelhusområder er højest 30 procent og for sommerhuse normalt er højest 15 procent.
Byg korrekt mod skellet til naboen.
- Der må højest vende 12 meter bygning mod skel.
- Bygningen må højest være 2,5 meter høj – 2,5 meter fra skel.
- Der må ikke være åbninger mod skel, såsom vinduer og døre.
- Tagvandet skal holdes på egen grund.