Sådan bygger du en sokkel i Lecablokke

Sådan bygger du en sokkel i Lecablokke

Lecablokke er blokke, der er støbt i en blanding af Leca kugler og beton. Blokkene har utrolig gode egenskaber med hensyn til fugt og isolering, og så er de utrolig nemme at arbejde med. Derfor har Lecablokke i mange sammenhænge erstattet du tungere fundablokke i beton, som dog stadig har sin berettigelse i visse sammenhænge.

Lecablokke fås i mange størrelser og både med eller uden en kerne af hård isolering i flamingo. De kan derfor anvendes til opbygning af sokler, kældervægge og meget mere i huset og i haven.

Tidligere var sokler udformet i alt fra kampesten til mursten, men i dag har Lecablokken og dens mange gode egenskaber udkonkurreret andre løsninger, når det kommer til opbygning af sokler. Lecablokken er nemlig både lettere, mere isolerende og nemmere at arbejde med end andre sokkelsten.

Lecablokke er også nemme at bruge til mindre sokler i uderum, skure eller drivhuse. Netop fordi lecablokken kan fås i helt tynde dimensioner, så egner den sig til smalle sokler under eksempelvis drivhuse. Mange vælger at købe et drivhus, som de selv skal samle, og her er det ofte nødvendigt at lave en plan sokkel, som drivhuset kan bygges på. Heldigvis kan de fleste selv bygge en sokkel af Leca blokke.

Opbygningen af sokkel med Lecablokke

Opbygningen af en sokkel består grundlæggende af to dele: et fundament i beton under jorden og en øvre del i Lecablokke, der starter lidt under jordoverfladen.

Den nederste del består af et fundament som støbes i ren beton, og som går ned i det man kalder frostfri dybde. Frostfri dybde er en betegnelse for den dybde i jorden, som med sikkerhed er frostfri, og som udgangspunkt er frostfri dybde fastsat til 90 cm under jordoverfladen.

Ved mindre drivhuse graver man dog ofte ikke mere end 70 cm ned, og ved større drivhuse eller i jord, som tidligere har været gravet ud, bør man dog nærmere grave lidt dybere. Bredden på fundamentet skal være en smule bredere end bredden på Leca blokkene, som soklen afsluttes med.

Den øverste del består af en eller flere rækker Lecablokke og starter lige under terrænniveau. Man kan dog sagtens vælge at sætte en ekstra række Leca blokke under terræn, frem for at støbe fundamentet helt op til lige under jordoverfladen. Hvor mange rækker man vil sætte kan variere og være påvirket af terrænet.

Sådan bygger du en sokkel af Leca blokke

  • Inden du starter arbejdet er det en god idé at have afsat præcist hvor soklen skal være. Brug eventuelt såkaldte galger til at afsætte både omkredsen og højden på soklen med snore. Det giver dig både en præcis angivelse af hvor du skal grave ud til soklen, og efterfølgende noget at mure efter, når du skal mure soklen op i Lecablokke.
  • Efter at have gravet ud til soklen, støbes den nederste del af fundamentet. Den første række Leca blokke sættes direkte ned i den våde beton med 1-2 centimeters mellemrum.
  • Brug en let mukkert til at banke Lecablokken på plads med. Hver gang du banker en ny sten ned i den våde beton, kan du komme til at skubbe til de Lecablokke, som allerede er sat ned i betonen. Så hold øje med at blokkene ikke forskubber sig, uden at du opdager det. 
  • Fordelen ved to rækker Leca blokke er, at hvis den første række ikke bliver helt plan, så kan det rettes op i næste række, så du får en helt plan overside, som drivhuset skal stå på.
  • Mellemrummet eller fugen mellem stenene i første rækker samt mellem første og anden række sten fyldes med beton, der blandes i forholdet 1 del cement til 3 dele sand. Blandingen skal være blød, men ikke flydende.

Efter opmuring kan du vælge at pudse Lecablokkene.

  • Lav en meget tynd beton, der skal bruges til et såkaldt udkast, som får pudslaget til at hæfte ordentligt på Leca blokkene.
  • Den tynde mørtel kastes ud med en murerske, så den danner et helt tyndt lag på Lecablokkene.
  • Når udkastet er tørret kan du pudse blokkene. Her bruger du en betonmørtel blandet 1 del cement til 4 dele sand. Du kan også bruge færdigblandet sokkelpuds i poser, som kun skal tilsættes vand.
  • Pudslaget trækkes på med et stålbræt i et tyndt jævnt lag på knap en centimeters tykkelse og pudses af med et lille pudsebræt. Vent med at pudse det af til efter det har siddet i lidt tid, så soklen og udkastet har trukket lidt af vandet ud af pudsen.

Herefter er soklen færdig og drivhuset kan monteres ovenpå Lecablokkene, når det er tørret nogle dage.