Slibning af marmor- og betongulve

Slibning af marmor- og betongulve

Beton- og marmorgulve bliver hyppigt benyttet på blandt andet fabrikker og i supermarkeder. Årsagen til dette er, at disse typer gulve er særdeles modstandsdygtige over for den massive belastning, de udsættes for på daglig basis. I supermarkeder traver tusindvis af kunder hen over gulvet hver dag, og på fabrikker og i industrien generelt er underlaget også i konstant fare for at blive offer for stor belastning.

Selvom gulve i beton, marmor og terrazzo kan stå i mod disse udfordringer, så vil de med tiden blive slidte. I butikker, supermarkeder og andre steder, der er afhængige af de daglige kunder, ser det ikke indbydende ud, hvis gulvet har store mærker. Derfor kan man med fordel overveje at give gulvet en ordentlig overhaling. Dette kræver dog helt særlige maskiner, hvorfor man med fordel kan se sig om efter et firma, der specialiserer sig i slibning af gulve.

betongulv

Grov slibning

Slibning af store beton- eller marmoroverflader er som nævnt en kringlet proces, der kræver særlige kompetencer. Processen starter med, at der foretages en nedslibning med en helt speciel diamantsliber. En maskine, som man ikke lige selv har til at stå i redskabsskuret. Diamantsliberen kan indstilles i forhold til, hvor fin slibningen skal være, og dermed kan man opnå det ønskede resultat. Graden af slibning afhænger i høj grad af gulvets beskaffenhed. Er der eksempelvis store ridser eller deciderede ujævnheder, kræver det en mere dybdegående behandling. Er gulvet eksempelvis ujævnt allerede fra etableringen, kan man med en grov slibning ujævne gulvet, så det bliver lækkert og plant.

Efterfølgende foretages en finere slibning af gulvet med diamantskiver og vand, som resulterer i et glansfuldt gulv, der fremadrettet vil være meget nemmere at vedligeholde.

Den sidste finish

For at sætte prikken over i’et med en gulvrenovering kan man foretage en polering, der kan gøre gulvet spejlblankt og indbydende. Poleringen udføres ligeledes med specielle diamantskiver, som medvirker til at fremhæve gulvets oprindelige farver.

Sidst med ikke mindst skal gulvet forsegles. Forseglingsproduktet sprayes ud på hele gulvet, hvorefter det får lov til at arbejde og trække ned i gulvets overflade. Dette kan være en værdifuld investering i forhold til at gøre gulvet mere modstandsdygtigt og lette den fremtidige vedligeholdelse. Forseglingen lægger sig som en hinde, som forhindrer skidt og snavs i at sive ned og sætte grimme plamager i gulvet.

Positive effekter ved gulvslibning

Selvom en gulvslibning af marmor-, terrazzo- eller betongulv kan være et stort arbejde, så er det så afgjort besværet og pengene værd. Der følger således en lang række fordele med:

– Gulvet bliver udjævnet, skinnende og rent, som var det et helt nyt gulv.
– Den fremtidige vedligeholdelse bliver lettet markant på grund af poleringen og forseglingen. En mere ubesværet rengøring er særdeles vigtigt for blandt andet supermarkeder og andre butikker.
– Det er ikke gratis af få slebet og poleret et beton- eller marmorgulv, men det er en markant billigere løsning end at anlægge et helt nyt.
– Gulvslibning med en diamantsliber er ligeledes et miljøvenligt valg, da maskinen kun bruger vand og altså ikke giftige kemikalier.