Fra ”always online” til ”back to nature”

Fra ”always online” til ”back to nature”

Med en voksende mængde af ”stressramte” voksne og børn, bliver det nødvendigt at være offline og at tænke naturen, bæredygtighed samt ro og fordybelse ind i livet.

Troen på disse værdier og dimensioner i livet, vil også afspejle sig i vores boligindretning og boliger. Vi går fra ego- og narcissisme til troen på at individet kan bidrage til at ændre og forbedre for hele verden. En tid, hvor vi hver især påtager os et ansvar for kloden – også i hjemmet!

Brug og smid væk i stor stil – er dårlig stil. Nu vil man også have en god smag i munden, når man anskaffer noget. Man gider ikke sidde mange år i en stol og vide, at den har været med til at udrydde den sidste rest regnskov. Danskerne vælger stadig først og fremmest ud fra smag og pengepung, men står valget mellem to stole, så kan FSC-certificeringen være det, der tipper valget. Lige så stille vil vi bevæge os hen imod noget, der ligner det forbrug, vi ser med økologi og dyrevelfærd, hvor mange forbrugere bevidst går efter det og ikke vil have andet.

have

Fra tech hvidt til rolig natur

Det naturlige og bæredygtige vinder frem i indretning, produktvalg og arkitektur – en slags ”back to nature” tankegang. Det, der startede som en nordiske megatrend ”back to nature” går globalt. Man har genopfundet vore egnsretter og brug af fødevarer fra den lokale natur med Nyt Nordisk Køkken. Man ser mange design trends, hvor den nordiske natur i den grad er trukket ind i boligen igen. Man ser masser af træ – og gerne i en rå form – alle vegne. Træ, glas, marmor, kobber og læder giver masser af varme til boligen.

Materialerne skal være røgede, brændte, oxiderede, rå og sandblæste i mørk karakter i skind, glas, keramik, træ og velour. I mange år skulle alt være hvidt med glatte overflader, men flere begynder efterhånden at anvende farver mørke douche eller brændte nuancer i deres indretning fx en mørk petroleums blå væg.

Mange har også valgte at lave fliser af hele træstammer med bark, som limes på vægge eller bordplader. Lædermøbler skal helst være synlige genbrug med patineret læder og et fåreskind ligger nonchalant henslængt over stolen eller sofaen.

Brændeklodser ligger som dekoration op ad væggen eller anvendes som læ-væg på terrassen – mens man samtidigt har det lige ved hånden hvis man vil tænde op i bålfadet eller i den mexicanske ler ovn. Køb brænde her!

Den bæredygtige og veganske livsstil vil vinde frem. Der vil være en øget fokusering og afstand mod overflod og overforbrug.

De unge har allerede ihærdigt taget føringen med genbrug af eksotiske træmøbler fra 50’erne og 60’erne; helst de gamle design klassikere. Men også lamperne i guld og kobber fra 60’erne og 70’erne og de brun glaserede keramik stel og vaser.

Lysten til at være ansvarlig og miljøbevidst vil i langt højere grad i fremtiden smitte af på bores bolig og livsstil.

Seneste køkken design stil er stadig grebsfrie låger, men til forskel fra tidligere er det nu især mørkt eller naturligt egetræ, der finder vej til flere og flere køkkener.

Den varme glød binder køkkenet sammen med resten af boligen og boligen sammen med naturen på den anden side vinduet. Stilen er inspireret af et enkelt skandinavisk formsprog, der sammen med en mørk træglød rammer dybt i hjertet.

“Back to nature” er også en trend inden for maling og tapeter. Trenden går mod tapeter med naturmønster. Trægulve med børstede overflader, der giver et slidt look, er in hos forbrugerne. Ligesom keramiske fliser med træ-look er steget i popularitet over de seneste år. Fliserne ligner træ, men de har holdbarhed som en keramisk flise.

Flammet træ er smukt

Små håndværks producenter af spise- eller sofaborde samt bænkesæt laver træmøbler med brændte (flammede) overflader.

Når man brænder træ let i overfladen, træder træets årer tydeligere frem. Det ses brugt på skærebrætter og møbler. Samme stil ikoner finder også skønheden i de rå planker med brændte furer, som de ville kunne findes i naturen. Eller flotte brændte mønstre med pyrografi.

Pyrografi – stammer fra græske ”pur” (ild) og ”grafos” (skrivning) – har eksisteret siden ilden selv. I dag er det primært gjort på træ med en opvarmet pen eller loddekolbe men også på læder og ler.

Historisk var det normalt til at dekorere og mærke forskellige værktøjer og musikinstrumenter med pyrografi. Køkkenudstyr eller instrumenter blev markeret med lidt kunst både for at formidle ejerens personlighed og for at skelne egne ting fra andres. Det var ikke før den sene victorianske tid, at kunstformen blev taget op for alvor. Man udførte det på store blanke “lærred” af træ og andre materialer og ophængt som dekorativ udsmykning.

Gå hele vejen med boligen

Når man nu fokuserer på boligen og bæredygtighed, så kan man jo med fordel se på at anskaffe en pillebrændeovn. Træpiller er en billig men især også bæredygtig og miljørigtig opvarmningsform. Pillebrændeovnen giver hygge og varme uden skadelige partikler og med et minimum af besvær. Køb svenske træpiller for ekstra fokus på bæredygtighed.