Klip din hæk – sådan!

Klip din hæk – sådan!

Har du en have eller en kolonihave, som er afgrænset af en hæk, er du jo nok godt klar over, at sådan en hæk skal klippes. De fleste af os klipper ikke vores hæk mere end et par gange om året, og derfor kan det ikke skade med en opfriskning af en række gode råd til, hvordan du klipper din hæk mest hensigtsmæssigt; hvornår på året, hvor mange gange om året og hvordan. Som på så mange andre områder er der forskellige opfattelser af, hvordan det gøres bedst, og i nogle tilfælde spiller den tid, man har til rådighed til opgaven, også ind. Derfor fremlægges der her vidt forskellige tilgange til emnet hækklipning. Bor du i områderne i eller omkring Brønderslev eller Hjørring, og vil du gerne helt slippe for at klippe din hæk, kan du med fordel få professionel hjælp af JRK Service.

Alt fra én gang ugentligt til én gang årligt

Er man haveejer, hører der sig unægtelig en del havearbejde til, og herunder kommer altså hækklipning. Om du har meget eller lidt tid at sætte af til projektet, kan du få gode råd og retningslinjer her.

Hver uge: Nyder du at bruge tid i haven og få noget fra hånden samtidig, er du måske én af dem, som studser din hæk ofte, måske endda en gang om ugen. Det er en rigtig fin tilgang til det, idet du får en hæk, som står skarpt og lige, og arbejdsbyrden føles nok ikke så stor hver gang.

To gange årligt: Et par årlige hækklipninger kan langt de fleste få tid til, og hvis du er én af dem, er det klogt at sætte tid af i starten af juli og igen i august. Hækplanterne vokser nemlig hurtigt i forårsmånederne, hvorefter de holder en pause midt på sommeren og begynder igen i sensommeren. Derfor er det helt oplagt at fatte hæksaksen i starten af juli, når forårsvæksten er overstået, og så igen i august efter den anden vækstperiode er ovre. På den måde får du en flot hæk hele året, uden at du behøver at lægge ret meget arbejde i det.

Èn gang årligt: Vil du gerne nøjes med at klippe din hæk en enkelt gang om året, anbefales det, at du gør det efter forårsvæksten, det vil sige i starten af juli. Går du i fælden og venter helt til sensommeren efter begge vækstperioder, vil du opleve, at skuddene er blevet så tykke, at opgaven kræver en kraftigere maskine. Sæt derfor ind tidligt, imens skuddene er friske og mindre.

Husk!

Èn ting er, hvor ofte du selv har lyst til at klippe din hæk, en anden ting er, at der nogle steder er lavet regler på området, som du naturligvis skal følge. Eksempelvis i nogle haveforeninger er der et helt fastlagt regelsæt for, hvornår man skal klippe sin hæk. Vær derfor opmærksom på, om der foreligger særlige regler der, hvor du bor.